Izvor: B92, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše pritužbi na sudstvo

Beograd -- Za 100 dana rada zaštitniku prava građana pristiglo je 268 pritužbi, od čega više od polovine na rad sudstva.

Ombudsman Saša Janković, komentarišući prispele protužbe, podsetio je da zaštitnik prava građana ne može da kontroliše rad sudova, istakavši da sve takve primedbe dostavlja Ministarstvu pravde. "Nešto više od 35 procenata pritužbi odnosilo se na rad organa uprave, lošu administarciju, a 25 odsto primedbi vezano je za kršenje prava iz penzijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i socijalnog osiguranja", rekao je Janković.

On je naveo da su pritužbe građana dostavljane na adrese različitih državnih i drugih institucija pošto ombudsman još nema stalnu adresu. Saša Janković se nada da će ombudsman uskoro dobiti stalnu adresu u Resavskoj ulici, u zgradi Vrhovnog suda.

Prema njegovim rečima, zaštitnik građana ne može kontrolisati rad sudstva, ali je sa ministrom pravde Dušanom Petrovićem dogovoreno da ukoliko se postupi po pritužbi građana, zaštitnik ima pravo nadzora po pritužbi.

Janković je naveo i da je bilo 10 pritužbi osoba lišenih slobode, kao i da su njihove pritužbe, umesto da stižu zapečaćene i neotvarane, uglavnom stizale otvorene i uz propratno pismo iz kaznenopopravnih zavoda.

Prema njegovim rečima, u razgovorima sa nadležnima iz popravnih zavoda je dogovoreno da se ovakve nepravilnosti isprave, ali mu još nije dozvoljeno da poseti pritvorena lica.

Janković je naglasio da, kao republički zaštitnik građana, insistira na jačanju mreže lokalnih ombudsmana i da će tražiti da se novim izmenama zakona o lokalnoj samoupravi ojača uloga i obaveza osnivanja ombudsmana na lokalnom nivou.

On je rekao da je kancelarija zaštitnika građana tražila od ministarstva finansija 90 miliona dinara, a da je predlogom budžeta predviđeno 88 miliona dinara.

Ljajić: Zakon o dečijem ombudsmanu

Do kraja godine trebalo bi da bude usvojen Zakon o dečijem ombudsmanu, čime bi se proširio pravni osnov za unapređenje prava dece u Srbiji, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Na konferenciji za novinare u RTS-u, Ljajić je rekao da se nada da će taj zakon u parlamentu dobiti jednoglasnu podršku poslanika u Skupštini.

On je naveo da bi trebalo usvojiti i Opšti zakon protiv diskriminacije i nacrt strategije za zaštitu dece od nasilja.

"Sa ta tri dokumenta stvorićemo dovoljno širok pravni okvir za unapređenje prava dece u Srbiji," kazao je Ljajić.

On je naveo da u Srbiji živi 1.662.000 dece starosti do 19 godina. "Od toga je oko 400.000 dece pogođeno siromaštvom, oko 200.000 se suočava sa posledicama krajnjeg siromaštva, dok je 150.000 dece, prema podacima UNICEF-a neuhranjeno", naveo je Ljajić.

On je podsetio da je u Srbiji 2002. godine formiran Savet za prava deteta i da je definisan Nacionalni plan akcije sa kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planovima za unapređenje položaja dece u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.