Najveća podrška Srbiji je uvek dolazila iz Rusije i sa slovenskog Istoka

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2013, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća podrška Srbiji je uvek dolazila iz Rusije i sa slovenskog Istoka

30.07.2013. -

U brojnim političkim raspravama, ali i u debatama među običnim ljudima, veoma često se može čuti tvrdnja da navodno „Rusija nikada nije pomogla Srbiji“, i to verovatno po principu da sto puta ponovljena laž postaje istina.

Međutim, aktuelni predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, u svojoj jučerašnjoj izjavi je na sažet i argumentovan način demantovao pomenutu mantru koja se upotrebljava svaki put kada treba relativizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ili sasvim omalovažiti značaj istočne podrške Srbiji u ostvarenju njenih vitalnih interesa kroz istoriju, ali i u savremenom trenutku.

Podsetimo, Jeremić je na svečanom obeležavanju godišnjice pokrštavanja ruskog naroda konstatovao da su tokom čitave istorije najveću podršku Srbiji davali upravo istočni Sloveni, bez čije bi podrške bila neuspešna njena borba za očuvanje teritorijalnog integriteta. On je kazao da bez političke i vojne pomoći istočnih Slovena, a to se pre svega odnosi na rusku pomoć, ne bi uspeli srpski ratovi za oslobođenje od Otomanskog carstva u 19. veku, niti bi tada bila obnovljena srpska nezavisnost bez njihove diplomatske podrške, a takođe je ustvrdio da bi bez istočne pomoći bilo neuspešno i srpsko oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

A da se ne radi samo o podršci koja se vremenski vezuje jedino za prošlost i protekle vekove, potvrdili su i predsednik Srbije, kao i Patrijarh srpski, boraveći upravo na toj strani sveta. Naime, predsednik Tomislav Nikolić je učestvujući na proslavi povodom krštenja Rusije na glavnoj svečanosti u Kijevu, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o svim pitanjima vezanim za odnose Rusije i Srbije, saopštio da je još jednom dobio punu podršku zvanične Moskve. Štaviše, Nikolić je izjavio da je očigledno da je ruska strana zainteresovana da Srbija bude uspešna, pošto je Rusija ogromni partner Srbije. A istog je mišljenja i Patrijarh srpski Irinej, koji je pri kraju svoje višenedeljne posete Rusiji, Belorusiji i Ukrajini dao ocenu da srpski narod i Srbija i u današnje vreme osećaju podršku Rusije po pitanju Kosova, te se založio za još jaču i čvršću vezu, i to ne samo u duhovnom, nego i u političkom smislu.

Pa ipak, i pored tako jasnog i argumentovanog objašnjenja da je Srbiji uvek u ključnim momentima istorije dolazila odlučujuća podrška sa Istoka, odnosno presudna pomoć iz Rusije, nema sumnje da će i dalje u polemičkom žaru u javnosti moći da se čuje uvek isto pitanje – „A kada je Rusija pomogla Srbiji?“. Međutim, umesto niza svakovrsnih neveštih odgovora, možda bi najjednostavnije bilo citirati Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji je rekao – tokom čitave istorije, a i sada.

Drugim rečima, slovenski Istok i Rusija su uvek pružali ključnu podršku Srbiji – od vremena oslobađanja od turske dominacije, pa do Prvog i Drugog svetskog rata. A kao što možemo da vidimo, ni danas se ništa nije promenilo u podršci koja Srbiji dolazi odatle, s obzirom da je i sam predsednik Nikolić nakon prekjučerašnjeg susreta sa liderima Rusije i Ukrajine, izjavio ono što zbog činjeničnog stanja ne može da izjavi nigde drugde, a pogotovo ne na Zapadu, a rekao je doslovno sledeće: „Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa predsednicima država koje nisu priznale nezavisnost Kosova.“

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.