Izvor: B92, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najman: Macura načelno podržao Marovićeve predloge

Pariz -- Ambasador SCG pri Organizaciji UN za kulturu, obrazovanje i nauku (UNESCO) Dragoljub Najman rekao je u ponedeljak da je generalni direktor UNESCO-a Koičiro Macura načelno podržao predloge predsednika SCG Svetozara Marovića za zaštitu kutlurne baštine koja je ugrožena nedavnim nasiljem na Kosovu. "U osnovi, Macura je prihvatio to što Marović predlaže", rekao je za Betu Najman koji je uručio pismo predsednika SCG generalnom direktoru UNESCO-a.

Macura je u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da je gotov izveštaj misije UNESCO koja je prošle godine boravila na Kosovu, i da će biti objavljen iduće nedelje, precizirao je ambasador SCG i podestio da je objavljivanje izveštaja jedan od zahteva Marovića. Najman je istakao da je generalni direktor UNESCO odlučio da sam potpiše predgovor tog izveštaja, što je, kako je naveo, neoubičajeno.

U saopštenju UNESCO-a se navodi da su donatori već kontaktirali tu organizaciju UN kako bi finansirali neke hitne operacije koje su preporučene u tom izveštaju.

Najman je naglasio da je posebno važno to što je generalni direktor UNESCO ponovo ukazao da je važno primeniti Hašku konvenciju iz 1954. godine, čiju primenu osporava UNMIK. Ta konvencija se odnosi na zaštitu kutlurne baštine u slučaju oružanih sukoba i predviđa obeležavanje objekata posebnim znakom UNESCO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.