Koncertom Najdžela Kenedija otvoren 50. BEMUS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2018, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncertom Najdžela Kenedija otvoren 50. BEMUS

Koncertom slavnog britanskog violiniste Najdžela Kenedija, koga je beogradska publika pozdravila ovacijama, večeras su u Sava centru otvorene jubilarne 50. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

BEMUS je svečano proglasila otvorenim primadona Radmila Bakočević, koja je istakla da je BEMUS kulturna vrednost koju moramo sačuvati.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je na otvaranju rekla da je 50. BEMUS dokaz istrajnosti manifestacije i zahvalila svima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su omogućili njeno održavanje, posebno gradu Beogradu, Vladi Srbije, ambasadama i izvođačima.

Potom je na scenu izašao Najdžel Kenedi u drečeće zelenim patikama sa svojim kamernim ansamblom, koji su izvodili programa od "Baha do Geršvina"

Publika je mogla da čuje i kompozicije čiji je Kenedi autor, a odsvirao je i "Ajde Jano", "Jovano Jovanke", što je izazvalo oduševljenje publike.

Kenedi često komunicira sa publikom, a ovaj virtuoz na violini jedan deo koncerta bio je za klavirom.

Pred kraj koncerta na poklon je dobio crno-beli dres s brojem 22.

Grad Beograd je za ovogodišnju jubilarnu manifestaciju izdvojio 20 miliona dinara, a Ministarstvo kulture je po konkursu obezbedilo još pet miliona.

BEMUS će trajati do 20. oktobra, kada će biti zatvoren koncertom Beogradske filharmonije, sa horom Slovenačke filharmonije, pod upravom dirigenta Gabrijela Felca.

Na programu su još Koncert mladih umetnika, koncerti Edvina E.S. Kima (violiniste) i Natalije Mladenović (klavir), pijaniste Vadima Rudenka, Šarun ansambla - solista berlinske filharmonije, kvarteta Brodski.

Tenor Ramon Vargas će nastupiti sa simfonijskim orkestrom i horom RTS, pod upravom Bojana Suđića, a predviđen je i koncert izvorne narodne muzike, čiji je autor Dimitrije Golemović.

Najdžel Kenedi o fudbalu, Geršvinu, Bahu, strahu od žene...

O fudbalu, jogi, "strahu" od sopstvene žene, Geršvinu, Bahu, divnim ljudima u Srbiji...govorio je pred novinarima u pres sali beogradskog aerodroma Nikola Tesla, britanski violinista Najdžel Kenedi.

Sa flašom piva u ruci, obučen u dres fudbalskog kluba Aston Vila, Kenedi je izašao pred novinare i odmah kazao da su Savo Milošević i Saša Čurčić igrali za klub koji navija.

"Pamte ih navijači Aston Vile...odlični momci i talentovani igrači, sada smo loši, ali ja sam odan svom klubu", kazao je Kenedi.

"Ovo su majstori, veliki majstori...radijem se što ću svirati s njima", kazao je Kenedi pokazujući rukom na muzičare.

Slavni muzičar se potom na momenat uozbiljio i kazao da mu je jako drago što se vraća u Beograd.

"Ovde ljudi sa mnogo strasti dolaze na koncerte da bi uživali u vrhunskoj muzici. U Beogradu sam naišao na ljude koji imaju veliko srce i umeju da vole i da se zabavljaju", kazao je Kenedi.

Pre Beograda Kenedi je nastupao u Bukureštu i kazao da je prostorija za pripremu pred nastup bila neverovatno mala u hali gde su nastupali.

"Nismo mogli da se okrenemo u toj sobi, ali mi volimo da putujemo i sviramo. Nikako ovo što radimo ne doživljavamo kao posao već kao priliku da podelimo dobru energiju i emocije sa finim ljudima koji se raduju muzici. Dobar koncert zbliži ljude i to je zapravo naša misija", kazao je Kenedi.

Slavni violinista će svirati dela Johana Sebastijana Baha i Džordža Geršvina i sopstvenu kompoziciju koju je posvetio Poljskoj.

"Baha sviram svaki dan i to je za mene neka vrsto psihološkog i fizičkog treninga. To je način da ostanem u formi. Kada sam pohađao jednu od muzičkih škola kroz koje sam prošao u svom životu, terali su nas da vežbamo jogu. To za mene nimalo nije bilo duhovno iskustvo...Morao sam da odem iz te škole bežeći od joge. Sa druge strane kada svakog jutra sviram Baha to je za mene pravo duhovno iskustvo. Bahova muzika na mene deluje terapeutski. Snaži moj um i ostavlja moje telo u dobrom treningu", kazao je Kenedi.

On je dodao da u drugom delu koncerta publiku očekuju divne kompozicije koje je Geršvin stvorio.

"To su nežne note koje krepe dušu svakog ko ih sluša, a bogami i nas koji ćemo ih svirati na sutrašnjem koncertu. Znam da će na koncertu biti specijalna atmosfera. Kada sam došao nakon bombardovanja Srbije 1999. godine u Beograd naišao sam na tople druželjubive ljude. Uvek sam veoma srećan što mogu da vidim svoje prijatelje u Beogradu", kazao je Kenedi.

Zatim je u svom stilu objasnio zašto svira muziku nastalu u Poljskoj.

"Priznajem da sam kompletan papučić...autoritet moje žene koja je Poljakinja ponekad kod mene izaziva strah", rekao je Kenedi i izazvao smeh svih u prostoriji.

Kaže da je za njega posebno iskustvo bilo muziciranje na ulicama Njujorka.

"Ako se nekome sviđa vaša muzika on će stati i nagraditi vas sitnim novcem...U suprotnom samo će proći. Zaradio sam dosta svirajući na Petoj aveniji i shvatio da ja u stvari sviram za ljude. Nije važno da li sviram u pabu ili u pustinji, važno je da ljudima darujem dobru energiju i strasnu muziku", kazao je Kenedi.

Za njega u Poljskoj, gde sada živi, postoji samo fudbalski klub Krakovia.

"Obožavam te lokalne male klubove sa velikim srcem koji ulažu u male talentovane igrače. U Srbiji bih navijao za Partizan", kazao je Kenedi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.