Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najbolje da Ahtisari da ostavku"

Beograd, Priština -- Iz Vlade Srbije ocenjeno da je najbolje da Ahtisari podnese ostavku. Ahtisarijeva portparolka kaže da on neće podneti ostavku.

"Ahtisari sigurno nije dobio mandat da tajno sa Albancima piše bilo kakav papir o Kosovu i, samim tim, to je propala stvar", naveo je šef Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Srđan Đurić u pisanoj izjavi i naveo da bi bilo najbolje da specijalni izaslanik UN za pregovore o Kosovu sam podnese ostavku jer nije uspeo da organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ozbiljne razgovore i postizanje kompromisnog rešenja.

"Srbija nije upoznata ni s jednim slovom Ahtisarijevog papira, što je najočigledniji dokaz da pregovori zapravo i ne postoje, već da Ahtisari pokušava da prave pregovore zameni kontrolisanim pregovorima s poznatim krajem", navodi Đurić.

"Pravo je vreme da Ahtisari taj posao prepusti novom međunarodnom posredniku, koji će se od početka držati Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava", ocenjuje Đurić.

"Najbolje bi bilo da svaki papir koji je pisan iza leđa Srbije bude jednostavno bačen u koš. Niko i nikada nije mogao dati Ahtisariju pravo da poklanja 15 odsto srpske zemlje", dodaje šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

"Ahtisari neće podneti ostavku"

Portparolka specijalnog izaslanika UN za status Kosova Hua Đijang izjavila je FoNetu da Marti Ahtisari apsolutno neće podneti ostavku i dodala da će ostati na toj funkciji do samog kraja pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova.

Đijangova je rekla da je Ahtisarija postavio generalni sekretar UN, da je mandat dobio od Saveta bezbednosti UN, da ga podržava cela međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju i Kontakt grupa. "Ne postoji nijedan razlog zašto bi on napustio proces", dodala je ona.

Upitana o tvrdnjama da Ahtisari sa kosovskim Albancima piše "tajni papir" i da poklanja 15 odsto srpske zemlje, Đijangova je rekla da u tim tvrdnjama nema nikakve istine.

"Radimo na konačnom predlogu o statusu Kosova i nismo zaključili još predlog. Radimo na njemu i ono što mogu da kažem je da kada radimo na ovom procesu, imamo na umu interese kosovoskih Srba", istakla je ona.

"Kosovo već nezavisno"

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači kaže da je Kosovo već steklo nezavisnost. "Mi smo nezavisnost stekli još 1999, a u konačnom statusu moramo da je definišemo", rekao je Tači za moskovsku Pravdu.

"Novi ustav Srbije je čisto unutrašnja stvar te zemlje, iz koje neki tamošnji političari nastoje da izvuku politički kapital. To nije mudar korak, ali neće uticati na pregovore o budućem statusu Kosova", rekao je Tači.

"Oslobodilačka vojska Kosova nije bila nikakva zločinačka organizacija, nije vršila nikakve zločine, a ne postoji kosovski Albanac koji bi zaslužio da bude u Hagu", rekao je Tači.

Istragu ratnih zločina koje su nad Srbima počinili kosovski Albanci označio je kao lošu odluku Haškog suda. "Nasilje kakvo se odigralo u martu 2004. neće se ponoviti", kaže Tači i dodao da je oko svega bilo preterivanja i da to nasilje nije bilo etnički motivisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.