Izvor: B92, 27.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljena državna strategija za integraciju Roma

Beograd -- Do kraja godine Jugoslavija će imati razradjenu državnu strategiju za integraciju Roma. Ovo je najavio savezni ministar za nacionalne manjine Rasim Ljajić. U Beogradu su tim povodom predstvnici međnarodnih organizacija i ministarstva za nacionalne manjine potpisali sporazum o izradi plana za rešavanje svih životnih pitanja romske nacionalne manjine. Kako nam je rekao ministar Ljajić reč je o stanovanju, obrazovanju, socijalnom i zdravstvenom osiguranju, kao i rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema romskih izbeglica sa Kosova. Vrednost celog projekta iznosi 80.000 evra. "Ovo je, pre svega, jedna jasna poruka romskoj zajednici da ih nećemo tretirati samo kao statističke brojeve pred neke izbore, kako je činila prethodna vlast, ali i poruka međunarodnoj zajednici, koja još uvek sa određenom dozom nepoverenja prati ono što se događa u Jugoslaviji u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Sada je bilo pokušaja u Savetu Evrope da se Jugoslavija stavi na tapet zbo nerešenog pitanja, međutim, naši argumenti su bili toliko jaki da su i oni koji su izrazili te sumnje, povukli svoje rezerve rpam tom pitanju", rekao je Ljajić.

Prema zvaničnim statistikama, a one nisu potpune, Roma u Jugoslaviji ima oko 143.000. Predstavnici ove manjinske zajednice tvrde, medjutim, da ih je četiri puta više. Saveznog ministra Rasima Ljajića pitali smo da li su sami Romi spemni za uključivanje u društveni sistem. "Realno posmatrano, još uvek nije spremna. Nedovoljna organizovanost romske zajednice će biti veliki problem i za implementaciju ovog plana. Postoji niz različitih romskih organizacija koje su u potpuno suprotstavljenom položaju. Mi pokušavamo da napravimo nešto što je najmanji zajednički sadržalac, ono što su zajedničke potrebe za sve romske organizacije", rekao je Ljajić. Dodajmo da će od naredne sedmice i agencija Beta početi da emituje dnevni servis vesti na romskom i mađrskom jeziku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.