Izvor: B92, 16.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava reforme izbornog sistema

Beograd -- Ministar Milan Marković najavio je reformu izbornog sistema i zakona koji bi olakšali građanima pristup šalterima opština.

Izvodi iz matičnih knjiga izdavali bi se bilo gde na teritoriji Srbije, nezavisno od toga gde je građanin upisan, prema predlogu Zakona o matičnim knjigama. Takođe, neće biti potrebno da izvod bude star do šest meseci, kaže ministar. To će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nastojati da sprovede u narednom periodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on.

Zakonom o komunalnoj policiji uvodi se ta policija, dok će zakon kojim će biti rešen status zaposlenih u lokalnim samoupravama i pokrajinama onemogućiti neracionalno zapošljavanje po partijskim i drugim osnovama.

Reforma podrazumeva donošenje nekoliko važnih zakona, među kojima su najvažniji zakoni o organima za sprovođenje izbora, o narodnim poslanicima, biračkom spisku i o lokalnim izborima, objasnio je Marković na konferenciji za novinare.

On je ukazao da se u praksi pokazalo da su organi za sprovođenje izbora, praktično, ispostava partija koje učestvuju u izbornom procesu, "što je dovelo da se odluke donose prema političkim merilima, umesto prema profesionalnim i pravničkim".

"Republička izborna komisija, kao centralni organ za sprovođenje izbora, mora biti nezavisan organ, sastavljen od pravnih stručnjaka, a njeni članovi da imaju mnogo duži mandat od postojećeg", dodao je Marković.

"Opstaće desetak partija"

Ministar Marković ocenio je da će, posle usvajanja novog zakona o strankama i obavezne preregistracije 600 postojećih, na političkoj sceni Srbije ostati svega njih desetak ili 12 do 13, sa partijama nacionalnih manjina.

Marković je istakao da će se time pojeftiniti izborni proces, jer stranke koje prođu preregistraciju neće više morati da sakupe 10.000 potpisa za učešće na izborima.

"Oni koji žele da se bave politikom moraju da preuzmu više odgovornosti nego dosad. Ko želi da osnuje stranku, moraće dobro da se potrudi. Svaka stranka ide u preregistraciju, da se vidi ko postoji, a ko ne postoji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zakon o narodnim poslanicima biće usklađen sa novim Ustavom i rešiće niz veoma značajnih pitanja koja su do sada izazivala nedoumice i ozbiljne sukobe u našoj parlamentarnoj praksi.

Zakon o biračkom spisku, koji će se veoma brzo naći u javnoj raspravi, a usvojen u narednih šest do 12 meseci, biće osnov za uspostavljanje jedinstvenog biračkog spiska, "s obzirom na to da je Srbija verovatno jedina zemlja u okruženju koja nema jedinstveni birački spisak".

Time ćemo dobiti integrisan sistem, gde će se svaka promena odražavati na centralnom nivou i neće moći da dođe do raznih malverzacija, dodao je Marković.

Izmene Zakona o lokalnim izborima predviđaju promenu izbornog sistema, koji bi, u osnovi, ostao proporcionalni, ali bi se izbori obavljali po izbornim jedinicama, tako da će partije biti prinuđene da kandiduju najkvalitetnije ljude, a građani će znati za koga glasaju i kome će se obratiti za rešavanje komunalnih problema.

U okviru reforme predviđeno je donošenje i Zakona o upravnom postupku i upravnim sporovima, kao i izmene zakona i propisa koje se odnose na državne službenike i nameštenike i zaključivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IZMENITI ZAKON O IZBORU POSLANIKA

Izvor: Kurir, 17.Jul.2008, 13:37

BEOGRAD, 17. jul 2008. (FoNet) - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je danas da Zakon o izboru narodnih poslanika treba da pretrpi više izmena, a jedna od njih je usklađivanje sa Ustavom Srbije, iako se to "mnogima neće svideti". "Mi moramo u svemu što radimo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.