Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava nasilja u Beogradu

Beograd -- Srpski ekstremni desničari u saopštenju najavili kontra-marš i obračun sa učesnicima skupa za ukidanje prihibicije marihuane.

Na ulicama Beograda u subotu bi mogle da se ponove scene nasilja iz 2001. kada su pretučeni učesnici gej-parade. Grupa srpskih ekstremno desnih organizacija, koja sebe naziva Ujedinjeni patrioti i Ujedinjeni srpski nacionalisti, najavila je da će u subotu, na dan okupljanja zagovornika ukidanja zabrane konzumiranja marihuane organizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontraskup i fizički se obračunati s neistomišljenicima

Otvoreni poziv na nasilje potpisali su Srpski otadžbinski pokret "Obraz", Nacionalni stroj, Srpski sabor "Dveri", "Krv i čast", "Konačni obračun" i "Garda cara Lazara".

"Smatramo da je nedopustivo da se 2007. godine, u trenutku kada se vodi presudna bitka za budućnost Kosova i Metohije, organizuju skupovi na kojima se veličaju pošasti poput narkomanije i homoseksualizma", kaže se u saopštenju.

Takođe se poručuje da će, ukoliko policija ne želi da spreči najavljeni skup za legalizaciju marihuane, učesnici kotramarša biti dužni da "intervenišu i silom onemoguće ove bolesne ljude da marširaju našim gradom".

Organizatori najavljuju da će "sačekati protesnu kolonu narkomana i pokazati im kako izgleda zdrava nacionalna omladina".

Prema najavi organizatora nasilnog skupa, kontramarš podržali su profesor Kosta Čavoški, Siniša Vučinić i Goran Davidović nedavno osuđen zbog upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu.

Svetski marš konoplje

Svetski marš konoplje, poznatiji kao "Gandža marš", trebalo bi da se održi u Beogradu u subotu 5. maja na Trgu republike. Istovetni skupovi biće organizovani u 200 gradova širom celog sveta.

Cilj skupa je, prema najavi organizatora, ukidanje prohibicije biljke konoplja, tj. marihuane, i dozvoljavanje njene "medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe". Učesnici marša pozvani su da "zbog predrasuda" koje postoje prema uživaocima marihzane, nose maske, ali i da tokom skupa ne konzumiraju marihuanu, pošto bi time prekršili zakon.

Organizatori skupa podsećaju da je prvi "Gandža marš" održan u Beogradu 7. maja 2005. sa oko pedesetak učesnika i da je prošao mirno, bez ikakvih incidenata ili hapšenja.

Uzgoj i upotreba marihuane zabranjeni su u Srbiji, ali Ustav Srbije garantuje pravo okupljanja i protesta zabranjujući pozive na nasilje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.