Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za istraživačko novinarstvo

Beograd -- Ambasada SAD u Beogradu i NUNS povodom Svetskog dana slobode medija, uručili su nagrade za istraživačko novinarstvo.

Ideja je da se afirmišu novinari koji se na ozbiljan i profesionalan način bave temama, koje su od izuzetne važnosti za javnost u Srbiji. Dobitnici nagrada kažu da u Srbiji postoji veliki prostor za istraživačko novinarstvo, ali i da ga prate brojni problemi.

U kategoriji novinara starijih od 35 godina, nagrađeni su Miloš Teodorović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Filip Švarm a od malađih nagrade su dobili novinari Branislav Grković, Ivana Kljajić, Snežana Čongradin, Igor Mihaljević, Nenad Militarević i Ines Meštrović.

Ove godine najviše je konkurisalo mladih novinara, čiji su radovi po rečima članova žirijia bili odlični.

„Dosta smo imali mladih ljudi koji dosta smelo sa jedne strane a sa druge i dokumentovano i obavešteno sa očigledno velikim radom dolaze do informacija koje običnom novinaru nisu uvek dostupne", kaže Nebojša Bugarinović, član žirija.

Američki ambasador Majkl Polt navodi da su zabrinjavajući nedavni nasilni akti porotiv novinara. On je podsetio da istraga u slučajevima ubistava Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, nije postojala a osvrnuo se i nedavni napad na Dejana Anastasijevića.

„Činjenice da nije došlo do adekvatne istrage u ovakvim slučajevima niti do pronalaženja njihovih počinilaca pokrepljuje atmosferu nekažnjavanja i stvara veru da i drugi mogu vršiti dela nasilja, mržnje, nekažnjeno", kazao je Polt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.