Nagrada za priču o osveti koja ima srce na pravom mestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za priču o osveti koja ima srce na pravom mestu

Festival Dead Lake 2: Povratak horora i vina završen je sinoć uručenjem nagrade Haron najboljem filmu iz takmičarskog programa - ostvarenju "Scherzo Diabolico" meksičkog reditelja Adriana Garcije Bogliana.

Nagrada za životno delo koja nosi ime Bele Lugošija pripala je poznatom sineasti i rodonačelniku horora na našim prostorima Đorđu Kadijeviću, a nakon uručenja priznanja sinoć je prikazan i Kadijevićev kultni film "Sveto mesto".

Kadijević je posle projekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovarao s publikom, usledila je projekcija "Procepa" Dejana Zečevića, prvog srpskog naučnofantastičnog filma, kojoj su prisustvovali glumac Dragan Mićanović, producent Milan Todorović i izvršni producent Ivan Pribićević festival je zatvorilo američki film "Devojka na fotografijama".

Žiri u sastavu Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, Tomaž Horvat, direktor festivala Grošmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj u svom je obrazloženju za nagradu Haron naveo: "Scherzo Diabolico veoma originalan i izuzetno uspešan predstavnik žanra. Mešanje crnog humora sa veštim građenjem tenzije tokom celog filma na kraju je eskaliralo u grafičko finale. Ova slojevita priča o osveti, koja ima srce na pravom mestu, maestralno je režirana u pedantnom tempu".

Specijalno priznanje pripalo je švedskom filmu "Sensoria" Christiana Hallmana, festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a organizovala producentska kuća Art & Popcorn.

Statua nagrade Bela Lugoši, inače, autorsko je delo Miroslava Lakobrije, a nagrada Haron - Marije Tavčar.

Festival je održan pod sloganom "Hell Of A Festival!" u bioskopu Abazija kraj jezera Palić i predstavio je najznačajnija dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih je većina premijerno prikazana u Srbiji, dok je fokus ovogodišnjeg festivala bio je na regionalnim filmovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.