Nagrada Biljana Jovanović Žarku Radakoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2017, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Biljana Jovanović" Žarku Radakoviću

Žarko Radaković dobitnik je književne nagrade "Biljana Jovanović" koju dodeljuje Srpsko književno društvo.

Radaković je priznanje dobio za knjigu "Kafana".

Odluku o dodeli nagrade jednoglasno je doneo žiri u sastavu Ljiljana Šop (predsednik), Srđan Srdić i Marjan Čakarević.

Žarko Radaković je sticajem okolnosti poznatiji našoj kulturnoj javnosti kao prevodilac Petera Handkea, nego kao autentičan i provokativan prozni pisac samosvojne poetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koju je u romanu "Kafana" doveo do mogućnog savršenstva.

Šetnja kroz priču o avangardi u našoj umetnosti druge polovine XX veka odvija se, prividno i stvarno, u kafani, "svetom mestu" evropske kulture i kultnom mestu ovdašnjeg života.

U toj šetnji Radaković dosledno podriva konvencije i kanone književnosti, i kada je reč o tematici, stilu, odnosu između umetnosti i stvarnosti, između pisca i književnog junaka, pisca i čitaoca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.