Nadvladao proporcionalni sistem

Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nadvladao proporcionalni sistem"

Beograd -- Milan Marković smatra da bi zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih izbora sledeće nedelje mogli da uđu u Vladinu proceduru.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekao je da bi ipak voleo da se o tim zakonima povede javna rasprava kako bi se o rešenjima iz tih zakona izjasnila i stručna javnost. Marković je naveo da se Demokratska stranka zalagala za većinski izborni sistem, u kom građani glasaju za pojedinca, ali da je nadvladala volja ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranaka za primenu proporcionalnog sistema.

Međutim, Marković je objasnio da je predložen takav model koji bi omogućio efekat većinskog sistema, što znači da bi se građani izjašnjavali o konkretnim kandidatima.

"Kad se završe izbori, svi glasovi koje je dobila jedna stranka idu u kasu te stranke kao da su bili proporcionalni izbori i onda se primenom sistema najvećeg količnika vrši raspodela mandata. S tim što stranka ne može da bilo koga stavi u tu lokalnu skupštinu, nego onog ko je ostvario najbolji rezultat na svojoj izbornoj jedinici", kaže on.

On kaže da će takav sistem naterati stranke da kandiduju što kvalitetnije ljude jer, kako je naveo, ako ne kandiduju kvalitetne ljude, neće dobiti mandate.

Vlada Srbije usvojila je i uputila Skupštini na usvajanje mnoge predloge zakona kojima se reguliše održavanje predsedničkih izbora. To su zakoni o vojsci, odbrani, spoljnim poslovima i službama bezbednosti. Zakon o izboru predsednika države već je dostavljen parlamentu.

G17 plus: Proporcionalni sistem sada bolji

Šefica poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić ocenila je danas da je proporcionalni izborni sistem sada mnogo bolji za Srbiju od većinskog.

"Prvo, nije u demokratskom duhu da se izborni sistem menja u godini izbora, a drugo, većinski sistem odgovara državama koje imaju dvopartijski sistem", ocenila je ona i dodala da će na sednici predsedništva te stranke biti zauzet i zvaničan stav o tom pitanju.

Prema njenim rečima, proporcionalni izborni sistem je mnogo bolji za Srbiju u ovom periodu, što ne znači da u narednim periodima neće biti težnji većinskom sistemu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.