Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrti zakona o VS i odbrani

Beograd -- U Ministarstvu odbrane saopšteno da je završen Nacrt zakona o Vojsci Srbije, kojim se predviđa veća saradnja s drugim zemljama.

Nacrtom zakona o odbrani, koji je takođe objavljen na sajtu Ministarstva odbrane, uređuje sistem odbrane, nadležnosti državnih organa i VS u odbrani, prava i dužnosti državnih organa, pokrajina i lokalne samouprave i građana i privrednih društava u toj oblasti.

Nacrt predviđa da Srbija u oblasti odbrane sarađuje s državama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i međunarodnim organizacijama i institucijama, ali i da učestvuje u izgradnji i očuvanju mira u svetu i izvršava druge obaveze koje proističu iz članstva u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim ugovorima.

Tekstovi definišu i pitanja civilne odbrane, uvođenja vanrednog i ratnog stanja, a definiše i vojne i nevojne izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije.

Osnovni strategijsko-doktrinarni dokumenti u oblasti odbrane su: Strategija nacionalne bezbednosti, Strategija odbrane i Doktrina Vojske Srbije, navodi se u nacrtu.

Predviđeno je da Skupština Srbije odlučuje o ratu i miru, proglašenju vanrednog i ratnog stanja i upotrebi Vojske Srbije van granica.

Predsednik Republike komanduje vojskom, postavlja, unapređuje i razrešava oficire i, zajedno sa vladom, Skupštini Srbije predlaže proglašenje ratnog i vanrednog stanja.

Prema tom nacrtu, Vlada Srbije ima obavezu da utvrđuje i vodi politiku odbrane, predlaže i izvršava zakone i opšta akta parlamentu koji se odnose na odbranu.

Zabranjena je upotreba Vojske Srbije u stranačke, ideološke i verske svrhe, a nije dozvoljeno ni paravojno organizovanje i udruživanje.

Osim vojne predviđena je i radna obaveza za građane koja se uvodi u ratnom i vanrednom stanju, u skladu sa Planom odbrane Srbije.

"Radnoj obavezi podležu svi za rad sposobni građani od 18 do 65 godina za muškarce i do 60 godina za žene, a nisu raspoređeni na službi u Vojsci Srbije", predviđa nacrt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.