Nacrt  Statuta REKOM do kraja godine

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt Statuta REKOM do kraja godine

Nacrt Statuta Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava na područiju bivše Jugoslavije (REKOM) trebalo bi da bude utvrdjen do kraja ove godine, saopštila je danas u Beogradu Koalicija za REKOM.

Na konsultacijama Inicijative za REKOM sa porodicama i udruženjima žrtava navedeno je, takodje, da se planira da u junu 2011. bude upućen zahtev parlamentima zemalja regiona za osnivanje te medjudržavne komisije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Prema saopštenju, učesnici skupa razmatrali su Nacrt Statuta, koji je sačinila radna grupa te koalicije, a koji predlaže dva načina izbora članova komisije - proporcionalno, prema broju nastradalih po državama, pa bi komisija imala 20 članova ili izborom jednakog broja članova iz svake zemlje što bi značilo da komisija ima 21 člana.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kazala je da nije lako definisati na koji način treba da se obavi popis ljudskih gubitaka, koji je neophodan zbog mogućih manipulacija sa žrtvama, kao što je slučaj sa žrtvama Drugog svetskog rata, jer nikada nije utvdjeno ko je i kako stradao.

Marinko Djurić iz Centra za zaštitu porodica žrtava rata na Kosovu i Metohiji rekao je da će REKOM smetati "onima, koji ne žele istinu i onima koji ne žele da se u budućnosti rasčiste odnosi".

Ta komisija može da obezbedi poštovanje žrtvama, koje nisu ravnopravne i koje zaslužuju dostojanstvo, kazao je Djurić.

Prema Nacrtu Statuta REKOM, utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima odnosi se na period od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001, čime su obuhvaćena delovanja za vreme i nakon ratova, kao i sukobi u Makedoniji iz 2000-te, navedeno je u saopštenju.

Koalicija za REKOM trnutno ima više od 900 organizacija i pojedinaca iz regiona.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

U Skoplju predstavljena inicijativa za formiranje REKOM-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jul.2010, 16:46

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija zemalja iz regiona predstavili su u Skoplju inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji /REKOM/. Inicijatori osnivanja komisije su istakli da ovo telo treba da bude regionalno, istražno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.