Izvor: B92, 31.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacista će biti izručen Mađarskoj

Kanbera -- Australijski sud odlučio je danas da bivši nacistički vojnik Čarls Zentaj može da bude izručen Mađarskoj zbog zločina tokom Drugog svetskog rata.

Australijske vlasti su u julu 2005. uhapsile osamdesetsedmogodišnjeg Zentaja koji je optužen da je 1944. godine učestvovao u prebijanju jevrejskog mladića Petera Balaža u Budimpešti.

Zentaj, koji je državljanin Australije, nalazi se na listi 10 najtraženijih nacista Centra "Simon Vizental" zbog "progona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ubijanja Jevreja u Budimpešti 1944. godine".

Madjarska optužuje Zentaja da je mučio i ubio 18-godišnjeg Balaža u vojnim barakama u Budimpešti zato što nije nosio znak po kojem je mogao da bude identifikovan kao Jevrejin.

Federalni sud u Pertu potvrdio je prošlogodišnju odluku suda o izručenju Zentaja Madjarskoj, ali je dat rok od sedam dana za izvršenje te odluke kako bi Zentajevi advokati mogli da ulože žalbu, javili su lokalni mediji.

Zentaj odbacuje sve optuzbe, pa je čak išao na detektor laži u pokušaju da dokaže svoju nevinost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.