Izvor: B92, 27.Sep.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ustoličenju obe strane

Beograd -- Veton Suroi iz spoljnopolitičkog kluba iz Prištine kaže da namere zvaničnika Kosova i Prištine da prisustvuju ustoličenju patrijarha treba shvatiti pozitivno.

Suroi je naglasio da je neophodno više liderstva sa obe strane, a manje telohranitelja.

"Patrijarh je duhovni vođa i kosovskih Srba, pa prema toga i predsednik i premijer imaju dužnost i pravo da prisustvuju jednom takvom činu. Mislim da bi to išlo u duhu pomirenja", kaže Suroi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Poslednje isključenje telefona na prosotoru Kosova povezano je i sa predstojećim ustoličenjem patrijarha srpskog Irineja.

Tako, eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska smatra da ovim činom prištinske vlasti šalju nedvosmislenu poruku srpskom narodu da nije dobrodošao na Kosovo.

"Nije teško pretpostaviti koliko će se ove mere negativno odraziti na pripremu samog čina ustoličenja”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Ovu situaciju dodatno je zakomplikovala i najava da bi predsednik i premijer Kosova želeli da prisustvuju ustoličenju.

Suroi je u razgovoru sa autorkom Kažiprsta Radija B 92 Danicom Vučenić, imao i savet za rukovodstva i Beograda i Prištine kada je reč o ustoličenju patrijarha.

"Ja bih im preporučio da nemaju toliko mnogo telohranitelja jer to izgleda ružno na televiziji, zašto ne bi išli sami? Mislim da bi trebalo više liderstva sa obe strane. Mislim da bi to pomoglo i vođstvu Srbije i Kosova", kaže Suroi.

Intervju sa Vetonom Suroijem čućete odmah nakon Jutarnjeg dnevnika u pola 10.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Srbi i Albanci na ustoličenju patrijarha?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Sep.2010

Namere prištinskih vlasti da prisustvuju ustoličenju patrijarha SPC u Pećkoj patrijaršiji treba shvatiti pozitivno, smatra Veton Suroi iz spoljnopolitičkog kluba iz Prištine a prenosi B92...Suroi je naglasio da je neophodno više liderstva sa obe strane, a manje telohranitelja..."Patrijarh je duhovni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Suroi: Beograd i Priština treba da prave iskorake

Izvor: EMportal, 27.Sep.2010

Predstavnik prištinskog Spoljnopolitičkog kluba Veton Suroi izjavio da vlade Srbije i Kosova treba dugoročnije da razmišljaju o međusobnim odnosima i da u tom smislu treba da počnu da prave iskorake.

Nastavak na EMportal...

Beograd i Priština treba da prave iskorake

Izvor: NaDlanu.com, 27.Sep.2010

BEOGRAD, 27. septembra 2010. (Beta) - Predstavnik Spoljnopolitičkog kluba iz Prištine Veton Suroi izjavio je u ponedeljak da vlade Srbije i Kosova treba dugoročnije da razmišljaju o međusobnim odnosima i da u tom smislu treba da počnu da prave iskorake. Suroi je za RTV B92 kazao da predsednik...

Nastavak na NaDlanu.com...

Suroi: Proces normalizacije trajaće bar 10 godina

Izvor: Blic, 27.Sep.2010

Direktor nevladine organizacije Spoljnopolitički klub iz Prištine Veton Suroi ocenio je da bi prisustvo predsednika i premijera Kosova na ustoličenju srpskog patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra trebalo shvatiti pozitivno i da će "pregovori Beograda i Prištine morati da uspostave...

Nastavak na Blic...

Surroi: Na ustoličenju poželjno prisustvo i predstavnika Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Sep.2010

PRIŠTINA - Direktor nevladine organizacije Spoljnopolitički klub iz Prištine Veton Surroi ocenio je da bi prisustvo predsednika i premijera Kosova na ustoličenju srpskog patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra trebalo shvatiti pozitivno i da će "pregovori Beograda i Prištine morati...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.