Na slobodi posle sedam godina

Izvor: Glas javnosti, 16.Sep.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na slobodi posle sedam godina

BEOGRAD - Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić (79) biće prevremeno oslobođena iz švedskog zatvora Hisenberg 27. oktobra, budući da će joj 24. oktobra isteći dve trećine kazne od ukupno 11 godina, na koliko je osuđena zbog zločina nad nesrbima tokom rata u BiH.

Prema obrazloženju odluke predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona, Plavšićeva je, „kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije“ tokom boravka u zatvoru. Sudija Robinson je imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u vidu i to što je nekadašnja predsednica RS, priznanjem krivice za progon muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine, „prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka“, kao i činjenicu da je izrazila kajanje zbog žrtava.

Advokat Toma Fila kaže za Glas javnosti da je opšte pravilo Haškog tribunala da se svi osuđenici, kada odleže dve trećine kazne, oslobode, bez obzira da li su priznali krivicu ili ne.

- Dok je Teodor Meron bio predsednik suda, uveo je pravilo da se oslobađaju svi posle dve trećine kazne. Od tog pravila ima i izuzetaka, recimo Milorad Krnojelac iz Foče je odležao punih godinu dana duže iako je bolovao od raka - objašnjava Fila.

S druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je juče da se odluke pravosudnih institucija moraju prihvatiti, ali da je ogorčen odlukom Haškog tribunala o puštanju iz zatvora Biljane Plavšić.

- U očima pre svega onih, koji su žrtve rata u BiH, i politike Biljane Plašić, ali i svih onih koji veruju u BiH i univerzalna načela pravde, sud u Hagu sigurno više neće biti ono što je bio do donošenja ove odluke - ocenjuje Komšić.

Iz kabineta premijera RS juče je saopšteno da će Milorad Dodik danas posetiti bivšu predsednicu RS u zatvoru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.