Na severu Kosova nema dodatnih snaga Kfora

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na severu Kosova nema dodatnih snaga Kfora

Bez odgovora na pitanje da li će biti primenjena sila ako Srbi budu sprečavali postavljanje carinskih punktova

Kosovska Mitrovica – Na teritoriji severnog Kosova, na području tri opštine – Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kao i na području koje obuhvata severni deo Kosovske Mitrovice neće biti upućene dodatne snage Kfora, jer su postojeće trupe u mogućnosti da sačuvaju i garantuju bezbednost svih zajednica u ovom delu pokrajine. Naime, oko 3.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnika koji su pod komandom francuskih snaga raspoređeno je na celoj teritoriji severnog Kosova od kojih je 300 stacionirano u jedinoj vojnoj bazi koja je takođe pod francuskom komandom, u Popovačkom Polju, u opštini Leposavić, u bazi pod nazivom „Noting hil”. Ovo je za „Politiku” potvrdila Pres-služba multinacionalnih taktičkih snaga „Sever”, odgovarajući na naše pitanje da li će (kako se sve glasnije ovde govori) zbog najavljenog ponovnog uspostavljanja carinskih punktova u Jarinju i Brnjaku, Nato poslati pojačanje na sever.

U informativnoj službi Kfora nisu imali odgovor na pitanje da li će asistirati Unmik-policiji i pripadnicima KPS-a prilikom uspostavljanja carinskih punktova, kao i da li će eventualno upotrebiti silu ukoliko dođe do toga da Srbi ponovo poruše punktove, kao 19. februara. Rečeno nam je samo da ne žele da spekulišu, podvlačeći da su oni tu da garantuju miran i siguran život svim građanima.

Predstavnici Srba sa severa Kosova kažu da su u svakodnevnim kontaktima sa predstavnicima Kfora, a Nebojša Radulović, potpredsednik SO Leposavić, veli da u razgovorima sa predstavnicima francuskog i belgijskog Kfora imaju potvrde da na severu neće biti dodatnih snaga. Takođe, u razgovorima sa Kforom, kako navodi Radulović, imaju i tvrda obećanja da će se staviti u zaštitu srpskog i nealbanskog stanovništva na ovim prostorima, a ovih dana pojačano je patroliranje vojnika ne samo na deonici magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Leposavić, već i u „rizičnim sredinama”, odnosno onim delovima opštine Leposavić gde se graniče albanska i srpska sela. Danonoćno je patroliranje međunarodne vojske, posebno u delu, kako kaže potpredsednik opštine, Borčanske regije, budući da se ovaj deo leposavićke teritorije graniči sa albanskim selima kosovskomitrovačke opštine, ali i sa teritorijom opštine Podujevo.

– Tražili smo od Kfora da striktno poštuje Rezoluciju 1244 SB i da se ne stavlja u funkciju nezavisnog Kosova. Imamo informaciju da će carinski punktovi ponovo biti uspostavljeni. Ali, mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti da do toga ne dođe – kaže Radulović, ističući da ukoliko se to ipak i dogodi „preko noći” Srbi će ih ukloniti kao što su i učinili 19. februara.

– Životima ćemo braniti teritoriju Srbije, odnosno Kosmeta. Mi smo za poštovanje Rezolucije 1244, a shodno tome želimo i saradnju sa Kforom i Unmikom – napominje Radulović podsećajući da se od nedavno i 140 pripadnika KPS-a iz redova srpske zajednice stavilo u službu naroda i pod komandu lokalne samouprave.

On navodi da srpski policajci tesno sarađuju sa Unmik-policijom, a što je sve u skladu sa važećim dokumentom – Rezolucija 1244, iz 1999. godine.

Podsetimo, na teritoriji severnog u Kosova u multinacionalnim taktičkim snagama „Sever” je oko 3.000 vojnika, od kojih je oko 2.000 iz Francuske, dok ostali vojnici dolaze iz Danske, Belgije, Grčke, Maroka. U bazi „Noting hil” koja je na samo kilometar i po od centra Leposavića trenutno su francuski i američki vojnici, s tim što se oni na svaka četiri meseca smenjuju.

B. Radomirović

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.