Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jugu Srbije mirno

Beograd -- Pojačane mere bezbednosti na jugu Srbije i borbena gotovost koja je trenutno na najvišem nivou, bile su povod da ekipa RTV B92 u patroli sa žandarmerijom obiđe administrativnu granicu sa Kosovom: "Trenutno, situacija u zoni odgovornosti žandarmerije na ovoj poziciji jeste bezbedna. Uvek postoje realne mogućnosti da se prelije sukob sa područja Kosova i Metohije na ove prostore. Međutim, nećemo dozvoliti nikakvo iznenađenje. Svaki eventualni napad, sa tog područja, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blagovremeno sprečen".

Politički predstvanici Albanaca na jugu Srbije navode da im smeta veliki broj pripadnika žandarmerije i policije jer, kako kažu, to pokazuje da nešto nije u redu. Šef Koordinacionog centra Nebojša Čović, međutim, objašnjava je u ovom trenutku neophodno prisustvo snaga bezbednosti u tolikom broju: "Ne smeta to albanskom stanovništvu, to smeta pojedincima iz reda albanske zajednice, koji su zaduženi ne za red, nego za nered, opštepoznati likovi iz prethodnog perioda i ne znam kada će da nauče neku drugu pesmicu. Stalno pevaju istu pesmu: te se deca plaše vojske, te se deca plaše policije. To je naša vojska i naša policija".

Sedmomesečni oružani sukobi na jugu Srbije u kojima je poginulo preko sto ljudi okončani su u maju 2001. godine. Oslobodilačka vojska Preševa Bujanovca i Medveđe je rasformirana, savezna vlada je proglasila amnestiju za pripadnike te organizacije, formirana je multietnička policija i prividno je zavladao mir.Do završetka sukoba politički komesar OVPBM bio je Jonuz Musliju. Pošto je amnestiran, osnovao je treću po redu albansku partiju na jugu Srbije - Pokret za demokratski progres- koja okuplja uglavnom dojučerašnje borce. On tvrdi da su bivši članovi te paravojske odložili oružje i da se njihova borba nastavlja političkim sredstvima: "Mislim da će tokom vremena, svaki kamen pasti na svoje mesto. Treba vremena. To znači da će svako imati svoj deo. Ovo je ranije bilo Kosovo, pa verujem da će Preševska dolina ponovo biti sastavni deo Kosova".

Nebojša Čović je ovakvu izjavu Jonuza Muslijua ocenio kao teritorijalnu pretenziju jednog pojedinca. Opširniju reportažu sa juga Srbije, obilazak administrativne granice u patroli sa žandarmerijom, kao i političke stavove Srba i Albanaca, možete pogledati u emisiji Insajder, koja je na programu TV B92 u utorak u 20 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.