Na fakultete u Srbiji upisano 185 Roma

Izvor: NaDlanu.com, 01.Nov.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na fakultete u Srbiji upisano 185 Roma

BEOGRAD, 1. novembra 2011. (Beta) - Ove godine na fakultete u Srbiji upisano je 185 Roma, kojima su u utorak u Skupštini Srbije uručene jednokratne stipendije u iznosu od 15.000 dinara.

BEOGRAD, 1. novembra 2011. (Beta) - Ove godine na fakultete u Srbiji upisano je 185 Roma, kojima su u utorak u Skupštini Srbije uručene jednokratne stipendije u iznosu od 15.000 dinara.Ministar Milan Marković, koji je prisustvovao uručenju stipendija, rekao je da je cilj mera afirmativne akcije Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu,podsticaj obrazovanja Roma i veće uključivanje te nacionalne manjine u društveni, ekonomski i politički život Srbije."Merama ministarstva predvidjeno je da Romi koji nisu upisali fakultet, iako su položili prijemni ispit, ali su ostali ispod crte, rešenjima ministarstva za ljudksa i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i ministarstva prosvete ipak dobiju indekse", rekao je Marković novinarima u parlamentu.On je istakao da 34 romska studenta još nisu upisali fakultete, ali će taj problem biti rešen u toku sledeće nedelje.On je dodao da je cilj ministarstva da što veći broj Roma radi u državnoj upravi i na taj način bude sposobno da pomogne pripadnicima svoje nacionalne manjine.Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović je ukazao da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najneobrazovanijih, navodeći da samo od 0,1 do 0,3 odsto pripadnika te manjine završi fakultete.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.