Na evropskom smo putu, ali za razliku od drugih imamo stav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na evropskom smo putu, ali za razliku od drugih imamo stav

Prvi put imamo suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo, i na to sam vrlo ponosan, izjavio je večeras predsednik države Aleksandar Vučić.

On je gostujući na Hepi televijziji, a govoreći o poziciji Srbije u Evropi i svetu, ponovio da ćemo nastaviti da vodimo politiku prijateljskih odnosa s Rusijom, ali da je naša budućnost u EU.

"Kao sto Rusima moram uvek da kažem 'hvala na svemu', moram da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istaknem da mi i dalje gotovo 70 odsto izvozimo u zemlje EU i to nam je i dalje izuzetno važno", rekao je Vučić.

Dodao je da 20 odsto izvozimo u zemlje regiona, te da sa svima imamo suficit u trgovinskoj razmeni, te naglasio da je, kad je reč o odnosu velikih sila, posebno nakon susreta Putina i Trampa, dobro kad su "veliki igrači u boljim odnosima, jer kad se slonovi gledaju popreko mi stradamo u svakom slučaju".

Dobro je zato, primetio je, da imamo jasnu spoznaju gde smo i ko smo i kako treba da se ponašamo, a kako sada stvari stoje mislim da ćemo moći da se ponašamo kao i do sada i da vodimo svoju politiku.

Upitan da li je to politika neutralnosti, naglasio je da smo mi vojno neutralni, dok je pitanje političke neutralnosti nešto sasvim drugo.

Vojna neutralnost je naša suverena odluka, ponovio je, te naglasio da smo mi na evropskom putu, ali za razliku od nekih drugih zemalja imamo stav i iznosimo ga.

"Naša doktrina je čelično prijateljstvo sa Kinom i iskrena i otvorena saradnja sa Rusijom", poručio je, a govoreći o Rusiji, podsetio da pri tome misli i na ekonomsku saradnju i svaku drugu.

Kako je rekao, nekada su nam prodavali trik da su "Rusi eto dobri za umetnost i to je to".

To je ogromna zemlja i ogromno tržište, prijateljska zemlja koja nam pomaže u očuvanju teritorijalnog intergiteta i to neretko zaboravljamo i ne poštujemo, primetio je Vucić.

Samo na jabukama imamo izvoz u tu zemlju od 200 miliona evra, dodao je i istakao da te odnose treba da razvijamo, dodajući da i nemačka kancelarka Angela Merkel razume tu našu poziciju.

Spustićemo nezaposlenost ispod 10 odsto, garantujem

Predsednik Srbije rekao je da ne obećava, već garantuje da će spustiti nivo nezaposlenosti na ispod 10 odsto.

"Ne obećavam, garantujem", podvukao je on.

Vučić je kazao da smo prošli teške reforme i da je sada pitanje "tehnike" da održimo trend i da ne napravimo neke greške.

"Najteže smo prošli zahvaljujući narodu. Neću nikada zaboraviti koliko divne građane imamo, koji su razumeli šta znače teške reforme", podvukao je on.

Javna preduzeća, prema njegovim rečima nisu veliki problem.

"Srbijagas je suviše mala kompanija da bi bila veliki problem. Najveći problem je EPS", objasnio je Vučić.

Stao je u odbranu nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića rekavši da nikada ne bismo ušli u ozbiljne reforme bez njegove dijagnoze, koja je bila precizna, pošto je upozorio da je stanje javnih finansija katastrofalno, nakon što smo ostali bez privatnog sektora, odnosno na tome da mora da se izdržava javni sektor bez privatnog.

Rashodi na penzije, u tom trenutku, kako je preneo, bili su 30 odsto ukupnih javih rashoda u Srbiji, odnosno svaki treći dinar išao je na penziju, što je bilo neodrživo.

Upitan za reizbor Pavla Petrovića za šefa Fiskalnog saveta Vučić je kazao da je ta ustanova kritikovala vladu iz drugačijeg ugla, dok su drugi iz populističkog.

"Petrović je jedan od veoma zaslužnih ljudi za sprovođenje reformi u Srbiji", naglasio je i dodao da su ga drugi, za razliku od Petrovića, kritikovali iz populitičkog ugla samo u nameri - ne da bi rušili državu, već smanjili snagu nezavisne Srbije.

Stranim investitorima dajemo helikoptere da obiđu lokacije

Stranim investitorima dajemo i helikoptere da obiđu više lokacija i izaberu gde žele da ulažu, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić govoreći o posvećenosti i uslovima koje je Srbija spremna da ponudi onima koji će da izgrade fabrike i otvore nova radna mesta.

Vučić je naveo i da postoje lokalne inicijative i da je na tome zahvalan, ali da isto tako postoje lokalne sredine koje su veliki problem, jer imaju ogromne dugove, te će vlada morati da se dodatno angažuje u dovođenju investitora kako bi se i te sredine izvukle iz krize.

U tom je smislu pohvalio rezultate koje je postigao Beograd, dok je kao problematične pomenuo Kragujevac, Kraljevo, Smederevsku Palanku.

"Palanka ima 20 miliona evra duga, a isplaćivali su plate preko fudbalskog kluba. Ako damo Palanci 20 miliona, onda će Kragujevac da traži 200 miliona..." rekao je Vučić.

Vlada će zato, dodao je, nastaviti da dovodi strane investitore: "dajemo im i helikoptere da obiđu više lokacija...".

"Hoćemo da u Kraljevo dođu investitori, jer hoćemo da imamo više beba... da imaju generaciju više radno sposobnih", poručio je.

Ključni faktor razvoja zemlje - gasna mreža

Aleksandar Vučić izjavio je večeras, po povratku sa 22. Međunarodnog naftnog kongresa u Istanbulu, da je za razvoj važnija gasna mreža, nego čak i mreža puteva, i najavio da će Srbija biti tranzitna zemlja za gas, gde ćemo moći stotine miliona evra da zarađujemo od taksi.

Vučić je važnost gasne konekcije ilustrovao time da investitori prvo pitaju da li možemo da dovedemo gas i dodao da je, na primer, jedan od investitora odustao u Vladičinom Hanu upravo zbog toga.

On je naveo da u Istanbulu nije bilo reči samo o Turskom toku, ali i izneo podatak da tamo smatraju da će taj tok biti završen u 2019. godini.

"Turski tok nije samo pitanje gasa, već pitanje energetske bezbednosti Srbije", istakao je predsednik Vučić.

On je napomenuo da će Bugarska biti evropski hab, gde će stizati ruski gas i iz Turske i Grčke i sa drugih strana a da nam je stoga potrebna gasna interkonekcija sa tom zemljom, te ćemo na taj način postati i tranzitna zemlja i stotine miliona evra moći da zarađujemo.

Predsednik je rekao da mi preko Mađarske dobijamo gas iz Rusije, preko Ukrajine, upozorio da su mogući i neki problemi u odnosu Rusije i Ukrajine koji se mogu onda preneti i na nas i Mađarsku i da je stoga potrebno da imamo i druge izvore gasa.

On je dodao da ćemo biti otvoreni na taj način i za sve druge vrste gasa i da ga nabavljamo po nižoj ceni bilo gde i od bilo koga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Za lečenje u inostranstvu od države 14 miliona evra, od sms - jedan milion; 2019. predlažem naslednika

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2017

Prvi put imamo suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo, i na to sam vrlo ponosan, izjavio je večeras predsednik države Aleksandar Vučić Prvi put imamo suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.