Na dnevnom redu dva zakona

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na dnevnom redu dva zakona

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju objedinjenu raspravu o predlozima zakona o akreditaciji i zaštiti potrošača.

Na početku će, kao što je to predviđeno Poslovnikom, poslanici imati pravo i mogućnost da postave pitanja nadležnima, a zatim će nastaviti raspravu.

U jučerašnjem delu sednice, kada je i počelo redovno jesenje zasedanje, završena je načelna rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da se ubrzano radi na rebalansu budžeta i da je taj posao u završnoj fazi.

Zakon o o budžetskom sistemu trebalo bi da bude usvojen u oktobru i to po hitnom postupku, kaže ministarka finansija, a zajedno sa usvajanjem zakona doći će i do jednokratne isplate pomoći penzionerima.

"Moram da kažem da se ubrzano radi na rebalansu budžeta, da je rebalans u završnoj fazi. Nedostaje samo da ga ja pogledam i kao takvog predložim Vladi, i da će rebalans budžeta, nadam se, biti usvojen po hitnoj proceduri, kao i Zakon o budžetskom sistemu. Čim se usvoji, doći će do jednokratne isplate penzionerima", rekla je ministarka Dragutinović.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti, prema rečima ministarke finansija, trebalo bi da poštuju ne samo ova već i sve buduće Vlade, jer on obezbeđuje odgovornu i jeftiniju državu.

"Ovaj zakon treba da donese Srbiji predvidivu fiskalnu politiku, treba da donese fiskalno prilagođavanje u periodu od 4-5 godina, treba da dovede 2015. godine do veoma malog deficita od oko 1 posto, održivog nivoa javnog duga, dakle treba da dovede do jeftinije države", objasnila je ona.

Dragutinovićeva je najavila i formiranje fiskalnog saveta početkom sledeće godine.

Tročlani sastav saveta predlagaće predsednik republike, guverner Narodne banke Srbije i ministar finansija, a biraće ih Skupština Srbije na period od šest godina. Savet bi, kada bude formiran, trebalo da se izjašnjava i o budžetu za 2011. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.