Na debati CIRSD: Napolje NATO fašisti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na debati CIRSD: "Napolje NATO fašisti"

Nekoliko mladića izazvalo je večeras incident na debati CIRSD o američkoj spoljnoj politici koju moderira Vuk Jeremić, skandirajući "Napolje NATO fašisti".

Kako javlja reporter Tanjuga, obezbeđenje je vrlo brzo izvelo mladiće iz sale.

Nekoliko mladića koji su nosili majice Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) ušli su na skup u hotelu Metropol i prekinuli uvodnu reč koju je držao predsednik Centra za održivi razvoj Vuk Jeremić, uz povike "Napolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO fašisti" i "NATO ubice, marš iz Srbije".

Oni su skandirali učesnicima skupa, među kojima je i novi američki ambasador Kajl Skot, a onda su se okrenuli prema Skotu i uzvikivali: "NATO fašisti, ovde vam nije mesto!"

Nakon kraćeg incidenta, obezbeđenje je reagovalo i izvelo ih iz hotela u kojem se održava debata, a ispred ih je sačekala patrola policije. Grupa je trenutno na ispitivanju.

"NATO ne čine fašisti. da bi ušao u NATO moraš da budeš demokrata", odgovorio im je dekan elitne "Flečer" škole Džejms Stavridis, prenosi B92.

Među gostima i učesnicima debate su i profesor sa Harvarda Džozef Naj, dekan "Flečer" škole za pravo i diplomatiju Džejms Stavridis, predsednik vašingtonskog Centra za novu američku bezbednost Ričard Fontejn i bivši poljski šef diplomatije i ministar odbrane Radoslav Sikorski.

Profesor na Harvardu i jedan od najuticajnijih savremenih političkih mislilaca Džozef S. Naj, boraviće od danas u Beogradu, gde će učestovati na panelu "Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje" Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), najavila je danas izdavačka kuća "Arhipelag".

Džozef S. Naj je istaknuti profesor na Harvardskom univerzitetu i bivši dekan Kenedijeve škole za državnu upravu pri ovom univerzitetu, saradnik Američke akademije nauka i umetnosti, Američke akademije za diplomatiju i Britanske akademije.

U nekoliko navrata je služio u različitim američkim vladama kao stručnjak za međunarodne odnose i bezbednost.

Džozef S. Naj je utemeljio globalno uticajni koncept "meke moći".

Pitanje međunarodnih odnosa Naj je analizirao u velikom broju knjiga koje su prevedene na sve veće svetske jezike i predstavljaju temeljni izraz modernog razumevanja međunarodnih odnosa.

U izdanju "Arhipelaga" objavljena je knjiga Džozefa S. Naja "Budućnost moći".

Povezujući u ovoj knjizi teorijske koncepte i utemeljene rasprave sa praktičnim političkim iskustvom, Naj na provokativan, analitičan i podsticajan način govori o strukturama moći u savremenom svetu, o vrstama moći od vojne i ekonomske do meke i pametne moći, a naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK.

U knjizi "Budućnost moći" Naj odgovara na ključna pitanja savremene svetske politike: Zašto je savremeni svet ispunjen napetostima i prikrivenim ili dramatičnim sukobima, kako nastaje moć, ko je danas moćan, da li su u našem vremenu države izgubile monopol na moć, zašto se u savremenom svetu pojavljuju terorizam i odmetnute strukture moći, da li je SAD dominantna sila ili sila koja sve vidljivije gubi dominaciju, šta će biti s Kinom i kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama.

Pored Džozefa S. Naja, na panelu "Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje", koji se održava sutra u hotelu "Metropol", učestvuju i bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski, dekan Flečer škole za pravo i diplomatiju Džejms Stavridis i predsednik Centra za novu američku bezbednost Ričard Fontejn. Moderator panela je Vuk Jeremić.

428

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.