Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Predlog zakona oko 130 amandamana

BEOGRAD - U Skupštinu Srbije stiglo je oko 130 amandmana, i opozicije i vladajuće koalicije, na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a većina stranaka tražila je da se preciziraju odredbe o izbornom jemstvu.

Amndmanima je zatraženo da se precizira visina jemstva koje se polaže pre izbora ako izborne liste planiraju da koriste sredstva iz budžeta.

Srpska napredna stranka (SNS) zatražila je da se smanje sredstva koja iz budžete dobijaju političke stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za redovan rad, tako da se za finansiranje političkih aktivnosti izdvoji 0,075 odsto umesto 0,15 odsto, kako je zakonom predviđeno, kao i da se sredstva iz budžeta za finansiranje redovnog rada stranaka raspoređuju srazmerno broju poslanika.

Brisanje odredbe po kojoj Agencija za borbu protiv korupcije može, posle kontrole finansijskih izveštaja političkih stranaka, da uputi zahtev Državnoj revizorskoj instituciji za obavljanje revizije tih izveštaja zatražili su SNS, Demokratska stranka Srbije (D S S) i poslanik Meho Omerović iz koalicije Za evropsku Srbiju.

Liberalno demokratska partija (LDP) je predložila da postoji mogućnost da politički subjekti u momentu kandidature, ukoliko ne žele, ne moraju da koriste sredstva koja se dodeljuju podnosiocima izbornih lista, ali da posle izbora mogu da ostvare pravo na onaj deo sredstava koji se dodeljuje izbornim listama koje su osvojile mandate. LDP je predložila da se u članu koji se odnosi na priloge doda da je "zabranjeno vršenje pritiska, pretnji ili diskriminacije fizičkog ili pravnog lica" koje daje prilog političkom subjektu, kao i da su državni organi dužni da spreče i kazne svako kršenje prava ili pretnju fizičkom ili pravnom licu zbog činjenice da je dalo prilog političkom subjektu.

LDP je predložila kaznu zatvora za ta lica od tri meseca do tri godine. Demokratska stranka predložila je da umesto odredbe po kojoj politički subjekt novčana sredstva koja su dobijena protivzakonito vraća u budžet, ta sredstva vrati subjektu od koga je primio u roku od 15 dana. I Socijalištička partija Srbije i SNS predložile su da se nezakonito dobijen novac vrati davaocu, a ukoliko to nije moguće da se vrate u budžet.

Naprednjaci su zatražili i da politički subjekti, osim sredstava iz javnih i privatnih izvora, svoj rad i izbornu kampanju finansiraju i iz sopstvenih izvora, a da to budu prihodi od promotivnih aktivnosti, zaduživanja kod banaka i drugih finansijskih organizacija. SRS je zatražila da se sredstva iz budžeta za finansiranje redovnog rada političkih subjekata dodeljuju srazmerno broju osvojenih mandata, a ne srazmerno broju glasova birača.

Radikali traže i da se promeni naziv zakona u Zakon o finansiranju političkih stranaka, jer je, navode, politička aktivnost širi pojam i obuhvata mnoge aktivnosti koje nisu pomenute u zakonu. Predložili su i da se političkim subjektima zabrani da se zadužuju kod banaka i drugih finansijskih organizacija. Radikali traže i da se unese odredba da politički subjekt može sticati prihode od izdavačke i promotivne delatnosti sa simbolima svog vizuelnog identiteta, ali da ne može da se bavi komercijalnom delatnošću.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.