Na KiM istorijski dan, a za Srbiju?

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na KiM istorijski dan, a za Srbiju?

Priština, Beograd -- Kraj nadgledane nezavisnosti i mandata upravljačke grupe za Kosovo u Prištini se obeležava svečano i posmatra kao istorijski događaj.

Vlasti Srbije, sa druge strane, poručuju da se odlaskom civilnog predstavnika i zatvaranjem njegove kancelarije suštinski ne menja baš ništa, ali da to nosi opasnost da Priština izgubi svaki interes da učestvuje u pregovorima sa Beogradom.

Za kosovske zvaničnike danas je istorijski dan. Posle ukidanja nadzirane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnosti, u Prištini tvrde da su spremni za nove izazove.

“Ovo je prvi dan istorijskog početka za nas. Od danas ćemo se suočavati s novim izazovima, ali to su izazovi s kojim se suočavaju nezavisne države i odgovorna društva”, kazao je kosovski premijer Hašim Tači.

Kosovska predsednica Atifeta Jahjaga je rekla da je Kosovo jedinstveno i nedeljivo.

“Kosovo je zemlja jednakih mogućnosti za sve, domovina svih. Zemlja sa intistucijama moderne države. Mi građani Kosova smo ravnopravni u svim delovima naše zemlje, bez razlike i mržnje, a etničke, kulturne i verske razlike su vrednosti naše zemlje”, poručila je ona.

Marti Ahtisari, posrednik u procesu utvrđivanja statusa Kosova, koji je u Prištini dočekan sa najvišim državnim počastima, poručio je na današnjoj konferenciji da Evropa treba da nađe način kako da primi dva miliona građana Kosova.

"Kosovo je neodvojivi deo EU. Evropska unija treba da prihvati Kosovo u svoju ekonomsku i političku mrežu. Kosovo treba da bude uspeh EU. Pitanje Kosova treba da reši Evropska unija i ona raspolaže s tim pravom", poručio je Ahtisari.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže, međutim, da se ukidanjem nadzirane nezavisnosti ne menja ništa, jer se zatvara kancelarija Pitera Fejta koja, kako kaže, nije imala veliki uticaj na život Srba i Albanaca.

On dodaje da postoji opasnost da Priština izgubi svaki motiv da učestvuje u pregovorima sa Beogradom.

“To daje krila onima koji u Prištini smatraju da su pregovori nepotrebni. Značajan broj političkih opcija u Prištini, i stalno to pokazuju, ja se bojim da je to i većinsko mišljenje, a to je da su pregovori nepotrebni, jer Priština smatra da ima sve. Mi smo već nezavisni i zašto bi pregovarali o nečemu sa Srbijom, jer ćete u pregovorima nešto morati i dati. Ali, zašto da dajemo to je gotovo, mi smo nezavisni, ništa više od toga nas ne zanima”, kazao je Vulin.

Piter Fejt, dojučerašnji civilni predstavnik na Kosovu, upozorio je ipak da Kosovo nije završilo sve poslove na svom putu i da su potrebni dalji napori u postizanju napretka. Ipak, i on smatra da je u pitanju prelomni trenutak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.