Na Brdu kod Kranja o konkretnim pitanjima

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Brdu kod Kranja o konkretnim pitanjima

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crndak rekao je danas da je na konferenciji u Sloveniji na Brdu kod Kranja dobijen jasan signal da će regionalni projekti koji su predstavljeni u Briselu biti realizovani

Crndak je u izjavi za agenciju Beta izrazio zadovoljstvo što se na konferenciji razgovaralo o konkretnim pitanjime i što su organizatori napravili dobar izbor tema od pitanja bezbednosti, do pitanja infrastrukture i mladih.

"Danas smo dobili jasan signal da će projekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koje smo predstavili u Briselu ići u realizaciju i da se na njih ozbiljno gleda i da bi trebalo da svoju konačnu verifikaciju dobiju na Bečkom samitu ove godine", rekao je Crndak.

BiH ministar je naglasio da pozitivna klima koja vlada na Zapadnom Balkanu i u EU "predstavlja veliku šansu" i dodao da je za BiH nekoliko pitanja posebno važno.

Među konkretne teme na konferenciji on je posebno uvrstio one koje se odnose na mlade, što je i jedan od prioriteta BiH predsedavanja Savetu Evrope, koje počinje u maju ove godine.

Crndak je istakao značaj obrazovanja i pozdravio današnju odluku da se ubrza razmena studenata i "odlazak studenata iz BiH u zemlje EU".

On je rekao da je na Brdu kod Kranja upoznao sagovornike s onim što BiH čini povodom stranih boraca i svime što se čini u vezi s terorizmom i pranjem novca, što bi trebalo da bude završeno idućeg meseca.

Konferencijom za štampu predsedavajućeg Karela Erjaveca, podpredsedavajućeg francuskog ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana danas je na Brdu kod Kranja završila konferencija ministara spoljnih poslova zemalja na Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Srbije predvodio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na ministarskom sastanku učestvovali su ministri spoljnih poslova Italije, Srbije, Makedonije, BiH, Kosova i Crne Gore dok je hrvatska ministarka Vesna Pusić svoje odsustvo opravdala bolešću.

Nemačku i Albaniju su predstavljali državni sekretari u ministarstvima spoljnih poslova, a Austriju njen ambasador u Sloveniji.

Zemlje Zapadnog Balkana, koje čekaju na ulazak u Evropsku uniju suočene sa promenama u svetu nalaze se pred veliki izazovom, rekao je slovenački predsednik Borut Pahor u svom pozdravnom govoru.

Regionu su potrebni bezbednost i stabilnost kao i veliki ekonomski i strukturni projekti i EU ne bi smela potcenjivati događanja na Zapadnom Balkanu kojeg jednako pritiska ekonomska kriza, rekao je Pahor.

Region nije imun na događanja u njegovoj okolini zbog čega je francuski ministar Loran Fabijus posebno govorio o Siriji i Iraku i izbeglicama iz Afrike čije pitanje treba rešavati kompleksno i odlučno.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.