Izvor: B92, 18.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traži razrešenje Tijanića

Beograd -- Više NVO uputilo je zahtev za razrešenje direktora RTS-a Aleksandra Tijanića. Tijanić: Pritisak na pravosuđe. RRA: Nismo nadležni.

Nevladine organizacije uputile su danas Radiodifuznoj agenciji pritužbu na rad informativnog programa Radio-televizije Srbije, sa zahtevom za razrešenje direktora te medijske kuće Aleksandra Tijanića. U pritužbi i zahtevu koji je potpisalo 13 nevladinih organizacija, zatraženo je da Savet RRA izrekne opomenu i upozorenje RTS-u.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Takođe, navodi se zahtev da se protiv Tijanića pokrene odgovarajući sudski krivični postupak i da ga Upravni odbor RTS-a hitno razreši dužnosti.

Tijanić mora da snosi odgovarajuće zakonske posledice jer je zloupotrebio funkciju direktora i javni televizijski servis da bi promovisao argumente osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, navodi se u pritužbi.

Kako se ističe, krivična prijava koju je Tijanić podneo protiv nekadašnjeg šefa biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimira Popovića i neimenovanih funkcionera vlade, MUP-a i službe bezbednosti, poslužila je samo kao podložak za "politički pamflet".

"Objavljivanje tog nemuštog pamfleta u udarnim vestima na javnom servisu klasična zloupotreba pozicije na kojoj se generalni direktor Aleksandar Tijanić nalazi", ističe se u zahtevu i dodaje da krivične prijave nikada ne smeju predstavljati instrument političkog pritiska.

U zahtevu se navodi da optužbe koje je Tijanić izneo u prijavi protiv Popovića i ostalih, predstavljaju "puko ponavljanje reči odbrane osuđenih ubica premijera Zorana Đinđića u prvostepenom postupku pred specijalnim sudom".

U zahtevu je naglašeno da je Tijanićevim postupkom zloupotrebljena ustanova koju plaćaju građani Srbije, a naznačene su i zakonske odredbe na osnovu kojih bi Savet RRA i Upravni odbor RTS-a trebalo da postupe.

Pritužbu i zahtev predsedniku i članovima Saveta RRA, kao i predsedniku i članovima Upravnog odbora RTS-a, uputili su Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, Građanske inicijative i Helsinški odbror za ljudska prava u Srbiji.

Tijanić: Pritisak na pravosuđe

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić danas je, povodom zahteva za njegovu smenu, koji je 13 domaćih nevladinih organizacija uputilo Savetu Republičke radiodifuzne agencije i Upravnom odboru RTS, ocenio da je po sredi pritisak na pravosuđe, jer su na sebe preuzele ulogu tužilaštva i suda.

Tijanić smatra da su NVO na sebe preuzele odbranu Vladimira Popovića, koji je, kako se navodi u pisanoj izjavi generalnog direktora RTS-a, na osnovu izjave brojnih svedoka u dokumentarnom filmu koji je videlo 3,6 miliona građana Srbije, a ne njegovog svedočenja, "praktično zatečen sa 'revolverom u rukama' iznad mrtvog dr Zorana Đinđića".

Tijanić se zalaže da istraga krene u svim pravcima, uključivši i ka njemu, ali neizostavno i ka Vladimiru Popoviću, i protivi se pravnoj nedodirljivosti šefa nekadašnjeg Biroa za komunikacije Vlade Srbije.

Ovo je sramno i nedostojno rušenje čitavog pravnog poretka Srbije, ocenjuje Tijanić, povodom zahteva 13 NVO, i napominje da, bez obzira na njegove motive i tajming krivične prijave, pravda vapi za odgovorima.

"Evo, da se dogovorimo - neka mene sutra smene, zar će to išta promeniti" u pitanjima koja postavlja srpska javnost, navodi Tijanić.

On napominje da bi i nevladinom sektoru trebalo da bude "stalo da se otkrije, ne samo grupa atentatora, koja je otkrivena i osuđena, već i grupa državnih činovnika i titularnih prijatelja, koja je nemarom, ili nečim težim, sve to omogućila".

"Ako se ja stavljam na raspolaganje tužilaštvu i policiji, zašto nevladine organizacije, po cenu sopstvene reputacije, štite osobu poznatu kao Beba", pita Tijanić.

RRA: Bez nadležnosti za smenjivanje

Ukoliko Republička radiodifuzna agencije dobije primedbe NVO na sadržaj programa javnog servisa razmotriće ih, ali to telo nije nadležno za smenu generalnog direktora RTS, rečeno je danas u RRA.

Savet RRA navodi da on nije preki medijski sud koji će na osnovu napisa iz medija izricati mere emiterima prema Zakonu o radiodifuziji.

Postoje tačno odredjene procedure podnošenja i razmatranja predstavke koje traju dva do tri meseca.

RRA nije dobila nikakvu zvaničnu predstavku o sadržaju programa javnog servisa, tako da Savet RRA nije upoznat sa tim problemom.

Nevladine organizacije, prema Zakon o radiodifuziji, mogu da se obrate Agenciji s predstavkom u vezi sa sadržajem programa emitera i podnesu zvaničnu predstavku.

Napomenuto je da Savet RRA nema nikakve veze s imenovanjem i razrešavanjem generalnog direktora javnog servisa, već je, prema Zakonu o radiodifuziji, jasno predvidjeno da taj posao obavlja Upravni odbor, dok je za programska pitanja nadležan Programski odbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.