Izvor: B92, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO o odnosima Srbije i Hrvatske

Beograd -- Puhovski i Dimitrijević ocenjuju da Mesićeva izjava očigledno ne utiče na odnose SCG i Hrvatske.

Govoreći na skupu o odnosima Hrvatske i Srbije u Beogradu, predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski ocenio je u petak da je Hrvatska učinila grešku stavivši do znanja da je ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore nepoželjan, ali da to neće imati posledice na razvoj međudržavnih odnosa.

"Mi imamo danas susret mojeg kolege sa fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesora Žužula, koji je ministar vanjskih poslova, koji je bio član i aktivist jedne srbomrzačke stranke HDZ, koja se danas promijenila, i jednog čovjeka koji je dao u najmanju ruku niz neprijateljskih izjava o Hrvatskoj. Meni se čini jako važnim da se baš oni susreću. Ova dvojica demonstriraju, ja se bar nadam, da se atmosfera u oba društva mijenja i da se naprosto više ne nose' neki radikalni nacionalistički stavovi. To se meni čini najvažnije", rekao je Puhovski.

Predsednik Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenjuje da u regionu postoji ozbiljna neobaveštenost o susedima i da svi imamo predstave jedni o drugima zasnovane na informacijama iz prošlosti.

"Tako da je to opet jedan deo tog šireg kompleksa da nas ne interesuju susedi, svi smatramo da smo bolji od naših suseda. Kad kažemo da bismo sarađivali sa Evropom, to znači da bismo sarađivali sa Francuskom, Velikom Britanijom, ali kakvi sa ovim slepcima Makedoncima, zašto bismo sa njima sarađivali. Neverovatno je nepoznavanje tih susednih država, međutim ja se slažem da upravo takvi ljudi zato što imaju taj neki pedigre da ih niko ne može optužiti za manjak patriotizma, da onda oni paradoksalno stvaraju mogućnost da to bude bolje", kaže Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.