Izvor: B92, 11.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO iz Zapadnog Balkana i EU

Beograd -- Potrebno je uspostaviti saradnju nevladinih organizacija Zapadnog Balkana i članica EU, ocenjeno u Beogradu.

Koautor studije "Poboljšati rad" Džeremi Smit je na konferenciji, na kojoj učestvuju predstavnici oko 70 NVO regiona i Evrope, rekao da je povezivanje tih NVO potrebno kako bi organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana učile iz iskustava onih koje su prošle kroz proces pridruženja.

On je rekao da je uticaj NVO-a na taj proces dosta važan i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te organizacije treba da lobiraju u Evropskom savetu i Evropskoj komisiji.

Izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo u Srbiji Jadranka Jelinčić kazala da su NVO efikasno angažovane i da podržavaju proevropsku politiku i dodala da treba insistirati na boljem povezivanju organizacije iz EU i Zapadnog Balkana.

An Izabela Falingen iz kancelarije Fonda za otvoreno društvo iz Brisela kaže da su NVO u mnogim bitnim slučajevim važnim za razvoj zemlje odigrale veliku ulogu.

NVO pomažu i u primeni evropskih standarda prilikom pridruživanja, dodala je ona i istakla da svako u svojoj državi treba da se angažuje u približavanju evropske politike građanima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže da je ideja globalnog civilnog društva najprisutnija u Evropi, odnosno da se Evropljani više osećaju kao građani sveta.

Dvodnevnu konferenciju "Povezivanje civilnih društava Evropske unije i zapadnog Balkana" organizovao je Fond za otvoreno društvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.