NS za otpis duga Infostanu

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS za otpis duga Infostanu

Beograd -- Beogradski odbor Nove Srbije će nekim budućim koalicionim partnerima u gradskoj vlasti predložiti "svojevrsnu reviziju dugovanja domaćinstava" prema Infostanu.

Nova Srbija planira da za najugroženije kategorije stanovništva predloži "i potpuni otpis dugovanja", jer ima mnogo siromašnih koji toliko duguju da je nerealno očekivati da će to ikad platiti.

"Oko 10.000 beogradskih domaćinstava, najviše penzionerskih, sa primanjima koji je ispod republičkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duguje Infostanu u proseku više od 200.000 dinara", rekao je predsednik beogradskog NS-a Borislav Borović.

"Potpuno je iluzorno očekivati da domaćinstva sa takvim primanjima ikada ispune obaveze prema Infostanu", kaže on.

Borović je dodao da je zato neophodno formirati novu socijalnu kartu stanovništva Beograda i nekim domaćinstvima "potpuno otpisati dugovanja, a drugima delimično u skladu sa mesečnim primanjima", jer u strukturi dugova veliki deo otpada na kamate koje se odnose na period od deset i više godina, što je "fiktivni nenaplativi dug".

Beogradski NS će predložiti modele naplate potraživanja poput prelaska duga građana u suvlasništvo grada na stanovima uz prethodnu saglasnost samih građana, jer je "sadašnji model prinudne sudske naplate, pored toga što je neefikasan, i nehuman i neprimeren socijalnom trenutku u kojem se država nalazi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.