Izvor: B92, 09.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS prikuplja potpise za Kovačevića

Beograd -- Omladina GO Nove Srbije organizovala je na Trgu Republike u Beogradu prikupljanje potpisa za podršku Miladinu Kovačeviću.

Kovačević je optuženom u SAD za nanošenje teških telesnih povreda američkom kolegi sa koledža. S obzirom na to da SAD traže da se Kovačević izruči u tu zemlju kako bi mu sudilo američko pravosuđe, Nova Srbija želi da, kako kažu u toj stranci, masovnim potpisima naših građana, spreči njegovo eventualno izručenje toj zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Izručenje je, kako tvrde, protivustavno i dodaju - "ako treba, neka mu se sudi u Srbiji, a ne da se, kao meso, isporučuje drugoj zemlji".

Iz Nove Srbije su apelovali na naše državne organe da vode računa o svojim građanima "makar koliko i SAD o svojim".

Međutim, u toj stranci su izrazili bojazan da će Kovačević, ipak, biti izručen SAD ili da će ga "kidnapovati strane obaveštajne službe".

Naši građani, kako tvrde, masovno su dali podršku Kovačeviću i njegovoj porodici "da izdrži i da se ne preda Americi".

Kovačević, koji je srpski državljanin, američko pravosuđe tereti da je u jednom baru Univerziteta u Brigemtonu početom maja ove godine učestvovao u tuči i svom kolegi sa koledža Brajnu Štajhnaueru naneo teške telesne povrede.

On je pušten iz pritvora uz kauciju od 100.000 dolara, posle čega se vratio u Srbiju. Pasoš je predao američkim vlastima, ali je, ipak, uspeo da napusti SAD pošto je u srpskom konzulatu u Njujorku dobio privremeni pasoš.

Prvi avgust je bio poslednji rok kada je Kovačević mogao da se redovno pojavi pred sudom u Njujorku, kada je bilo zakazano suđenje protiv njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.