Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Četvrti pokušaj rasprave o MAS

Novi Sad -- Novosadska skupštinska vladajuća većina ponovo odbila da raspravlja o problemu nove Međugradske autobuske stanice (MAS).

Opozicione partije u novosadskoj skupštini po četvrti put zaredom bezuspešno su pokušale da stave na dnevni red raspravu o ugovoru između Grada i Autotransportnog preduzeća Vojvodina, kojim se reguliše izgradnja nove autobuske stanice i stvaraju uslovi za izmeštanje međumesnog autobuskog saobraćaja na tu stanicu. Radnici ATP-a nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana su protestovali jer nije poštovan ugovor o stanici.

Sednicu je obeležio i sukob pojedinih odbornika vlasti, na čelu sa radikalima, i opozicije, na čelu sa DS-om. Naime, skupštinska većina nije želela da raspravlja o legalnosti ugovora jer o tome, kako tvrde, treba da odlučuje sud, a ne parlament.

Opozicija je, pošto je odbijen njihov predlog za dopunu dnevnog reda, izvela "performans", mašući zatvorskim odelom, lancima i lisicama i duvajući u pištaljke. Tada je došlo do manjeg guranja i rasprave s radikalima, nakon čega je opozicija napustila sednicu.

Incidentu je prethodio zahtev opozicije da se raspravlja o ugovoru koji je gradonačelnica Maja Gojković potpisala sa ATP-om Vojvodina, iako, smatra opozicija, nije imala ovlašćenje za to.

Nedopustivo je, smatra opozicija, da grad potpiše ugovor kojim se posredno odriče oko dva miliona evra zarade, koliko godišnje zaradi Međumesna autobuska stanica na ime stanične usluge, a da o tome prethodno ne raspravlja gradska skupština.

"Ova skupština, koja bi, praktično, jedina mogla o tome da legitimo odlučuje ili da, u krajnoj liniji, da sugestiju za sklapanje takvog ugovora, do dana današnjeg nije imala prilike da o tome razgovara, jer su do sada naši zahtevi na nekoliko prethodnih sednica bili konstantno odbijani", kaže Mihajlo Brkić, šef odborničke grupe DS-a u Skupštini Novog Sada.

"Tako je učinjeno i danas, iako situacija sa Međumesnom autobuskom stanicom u Novom Sadu, ne da nije rešena, već je svakim danom sve komplikovanija", kaže on.

Skupštinska većina, međutim, tvrdi da Međumesna autobuska stanica i dalje normalno funkcioniše i da oni nemaju nameru da menjaju postojeće odluke u vezi sa delatnošću Gradskog saobraćajnog preduzeća, čiji je i stanica deo.

Odluka o tome koju će stanicu koristiti prevoznici u međumesnom i međunarnodnom saobraćaju nije u nadležnosti grada, kaže šef Odborničke grupe SRS-a Milorad Mirčić.

"Ovo je međumesna autobuska stanica koja je dalje na raspolaganju Gradskom saobraćajnom preduzeću, a Ministarstvo za kapitalne investicije, odnosno Vlada, treba da donese konačnu odluku, da li međugradski saobraćaj može da se odvija i na jednoj i na drugoj stanici i oni koji to rade moraju da poštuju takvu odluku", kaže on.

Pitanje autobuskih stanica u Novom Sadu je aktuelno već duže vreme, pošto većina autoprevoznika ne želi da pređe na novoizgrađenu autobusku stanicu, a u tome ih podržava i Gradsko saobraćajno, koje ne želi da se odrekne zarade na ime staničnih usluga.

ATP Vojvodina sa druge strane optužuje gradsku vlast da ne poštuje ugovor i da nezatvaranjem stare autobuske stanice za međumesni saobraćaj uskraćuje zaradu tom preduzeću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.