Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS "prošao kroz iglene uši"

Beograd -- Skupština je ukinula Zakon o NIS-u , pa su stvoreni uslovi da ta kompanija od 1. oktobra posluje po novoj organizacionoj šemi.

Mlađan Dinkić je zadovoljan je što je Skupština Srbije juče ukinula zakon o NIS-u. Time je ostvaren prvi korak u stvarnom restrukturiranju državne naftne kompanije, kaže Dinkić. Međutim, tokom jučerašnjeg glasanja skupštinska većina iskušavana je nekoliko puta, glasanje je pomerano iz sata u sat i uspelo je tek iz drugog pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je jedva prikupljeno neophodinih 126 poslanika.

Socijaldemokratska partija koja sa svoja tri poslanika nije htela da obezbedi kvorum, traži od premijera Koštunice hitan sastanak. U parlamentu vladajuće stranke odbaciju tvrdnje opozicje da je bilo trgovine oko glasanja za ukidanje zakona o NIS-u.

Priče iz skupštinskih hodnika da je prilikom obezbeđivanja dovoljno poslanika za glasanje o ukidanju zakona o NIS-u bilo trgovine, vladajuće stranke odlučno odbacuju.

Nezvanično se pominju brojke od par stotina hiljada evra koje su tražene za neophodno prisustvo. Međutim zvanično svi to negiraju, a SPS kao licemerje ocenjuje ponašanje SDP-a koja sa svoja tri poslanika nije htela da obezbedi neophodnu većinu od 126 poslanika.

Poslanik SDP-a stranke Meho Omerović kaže da je posle povlačenja poternice za Markom Miloševićem, juče izdata poternica za poslanicima vladajuće koalicije kako bi zakon o NIS-u bio ukinut i kako bi se ostvario privid jedinstva te koalicije. On je istakao i da ta stranka tražila mesto direktora NIS-a.

Zanimljivo je da je baš u vreme kada je trebalo da se glasa bio održan sastanak premijera Koštunice i lidera SPO-a Vuka Dršakovića, a da je kod četiri poslanika te stranke prelomilo čvrsto obećanje premijera da će privatizacija NIS-a biti poštena.

Ministar Dinkić najavljuje da će tender za privatizacionog savetnika za NIS-a biti raspisan početkom septembra. Rok za njegov izbor je 90 dana, a zatim u naredna četiri meseca, savetnik treba da predloži način privatizacije delova NIS-a, objašnjava Dinkić.

Ministar je zadovoljan što je u skupštini posle celodnevnog natezanja Zakon o NIS-u ipak ukinut: "Mislim da se oko tog zakona digla nepotrebna buka u javnosti, imajući u vidu da se radi samo o zakonu koji poboljšava organizacionu strukturu Naftne industrije Srbije. Radilo se o demagogiji, čisto političkoj demagogiji".

Kovačević: Političko pogađanje

S druge strane, savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenjuje da je ukidanje Zakona o NIS-u "čisto političko pogađanje", kao i da to nema direktne veze sa zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda.

Kovačević je Beti rekao da je MMF "indirektno tražio bar da vidi da je nešto urađeno" u naftnom sektoru Srbije, odnosno da je zahtev bio pokretanje privatizacije rafinerije koje i sa ukidanjem tog zakona ostaju u jednom od tri preduzeća na koja će biti podeljen NIS.

Prema njegovim rečima, prilikom jučerašnjeg ukidanja Zakona o NIS, nije pružen ni jedan argument zašto je NIS trebalo podeliti i reorganizovati baš na predložni način, iako je predlog o razdvajanju transporta nafte i gasa i "stavljanjem svega ostalog u jedno preduzeće", "pokazao da je neko ipak imao ideju šta sa NIS-om".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.