NEREDI U PRIŠTINI Hiljade na ulicama, policija upala u sedište Samoopredeljenja, uhapšen Kurti

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEREDI U PRIŠTINI Hiljade na ulicama, policija upala u sedište Samoopredeljenja, uhapšen Kurti

Policija je upala u prostorije pokreta Samoopredeljenje i uhapsila Aljbina Kurtija. Hiljade pristalica opozicije demonstriralo je u centru Prištine, tražeći odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Jake policijske snage kontrolisale su situaciju u gradu. Posle protesta, policija opkolila prostorije Pokreta "Samoopredeljenje".

Video: Albin Kurti, leader of Opposition in #Kosovo, is arrested by special police forces in #Prishtina. pic.twitter.com/p4OTLiTm4F
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
— Vincent Triest (@VincentTriest) November 28, 2015

Kosovska policija potvrdila je večeras da je uhapsila osnivača pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i još 87 aktivista tog pokreta, dok su četiri osobe povređene - dva policajca i dvoje pristalica Samoopredeljenja.

TANJUG | Uhapšen Kurti i još 87 osoba, četvoro povređenih https://t.co/ymgnTroCfJ pic.twitter.com/53gChiBkXd

Posle protesta opozicije protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom, koji je okončan mirno, Kurti se s ljudima koji su ga okruživali na Trgu Zahira Pajazitija uputio prema sedištu stranke.

#Kosovo #riot #vetvendosje #police #prishtine pic.twitter.com/0ypmUxuAhD

Policija Kosova slomila je stakla i ušla u sedište pokreta Samoopredeljenje u kome se nalazio Kurti za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sednici parlamenta i izazivanja opšte opasnosti.

Specijalne snage su prvo rasterale pristalice Samoopredeljenja i zauzele sedište te stranke. Dvadesetak policajaca ušlo je u zgradu.

Tanjugov reporter sa lica mesta javlja da je policija blokirala sve prilaze sedišštu Samoopredeljenja, a policija je raspoređena u više kordona, kako bi u slučaju da demonstranti probiju jedan, njih dočekao drugi kordon.

Prema proceni izveštača, u akciji učestvuje oko 300 policajaca.

Okupljeni simpatizeri Samoopredeljenja se povremeno sukobljavaju sa policijom i skandiraju parole podrške svom lideru, ali većih incidenata nema.

U blizini sedišta Pokreta su kola hitne pomoći,kao i vozila za razbijanje demonstracija.

Priština, uhapšen Albin Kurti i 40 pristalica pokreta #Samoopredeljenje #rtsvesti https://t.co/68dlb3Rlww pic.twitter.com/DRKcy2H27l

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbegla da sitaucija eskalira.

"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje. Policija će te mere preduzeti u skladu sa nalogom", navodi se u saopštenju.

Opposition MP Albin Kurti is arrested by police in #Pristina pic.twitter.com/XTshCNjaJW

Inače, pripadnici pokreta Samoopredeljenje su putem društvene mreže Fejsbuk saopštili da je policija u potpunosti opkolila sedište njihovog pokreta.

Oni su poručili: "Ulice su naše, a ne policijske".

U međuvremenu, jedna grupa aktivista Samoopredeljenja je izašla iz sedišta tog pokreta i krenula u pravcu prištinske opštine, ali ih je u tome omela policija.

Policija pokušava da udalji pripadnike pokreta Samoopredeljenja, koristeći pritom "biber sprej". Nekoliko pripadnika Samoopredeljenja je privedeno.

#Kosovo: Police enter @LVetevendosje party HQs in #Pristina to arrest opposition leader. https://t.co/fHmqXmIaXD pic.twitter.com/tGQMEQcbLh

Nakon što se na skupu u centru Prištine govorio Kurti, oko njega se okupila veća grupa aktivista Samoopredeljenja i opratila ga do sedišta stranke. To mesto su odmah zatim opkolile jake snage kosovske specijalne policije. Kurti se pojavio na protestu u pratnji telohranitelja i simpatizera, iako je za njim izdat nalog za hapšenje, a policija ranije najavila da će ga, ako se ukaže prilika, uhapsiti.

BREAKING: #Riots have started between #Pristina police and opposition supporters. LIVE: https://t.co/wuMxtOMVQa pic.twitter.com/qjH55uPfUd

Pripadnici Samoopredejanja su megofonom upozorili policiju da ni ne pokušava da uhapsi Kurtija, jer će se, kako su poručili, u suprotnom morati suočiti sa njima. Ipak to nije uplašilo policiju i Kurti je ubrzo uhapšen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.