Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS odbacuje optužbe

Beograd -- Narodna banka Srbije odbacila je "insinuacije" Vladana Batića da ništa nije preduzela za vraćanje državi novca sa Kipra.

Reč je o novcu iznetom u vreme vladavine Slobodana Miloševića. U saopštenju NBS-a piše da Batićevo podnošenje krivične prijave i protiv direktora za zakonodavno-pravne poslove NBS-a Dušana Lalića nije prvi put da se centralnoj banci i njenim zaposlenima pripisuje da nadležne nisu obavestili o saznanjima o finansijskim zloupotrebama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Centralna banka je podsetila da je Komisiji Vlade Srbije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja 1989. do 2001. godine dostavila pet izveštaja.

Komisiji su 2001. dostavljeni izveštaji o korišćenju novca iz Zajma za privredni razvoj Srbije, kupovini deviza po zvaničnom kursu, iznošenju deviza u inostranstvo i korišćenju novca iz primarne i sive emisije, navela je Narodna banka Srbije.

Centralna banka je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u martu 2001. dostavila i veoma iscrpnu i strogo poverljivu beleška o poslovanju filijale Beogradske banke na Kipru (Cobu, Nikozija), piše u saopštenju.

Te godine je, po ovlašćenju guvernera, tadašnji i sadašnji generalni direktor za zakonodavno-pravne poslove Dušan Lalić dostavio istražnom sudiji Goranu Čavlini sve podatke Narodne banke Jugoslavije o račuima osoba obuhvaćenih istragom iznošenja novca na Kipar.

Banka je istakla da su dostavljeni i podaci koji ukazuju na poreklo i način sticanja sredstava na tim računima.

Prošle sedmice, kako se navodi, Narodna banka Srbije je na sastanku s javnim tužiocem Slobodanom Radovanovićem ponovo predala celokupnu dokumentaciju koju je prikupila istražujući tokove novca iznetog iz Srbije na Kipar i ponudila svoje stručnjake za pomoć u krivičnom postupku.

Centalna banka je 2001. i 2002. podnela 436 krivičnih prijava koje obuhvataju 500 odgovornih lica, zbog nepravilnosti u poslovanju, 12.154 prijava za privredne prestupe i 1.846 prijava za vođenje prekršajnog postupka, ali, kako se naglašava, NBS nema saznanja kako je pravosuđe reagovalo na te prijave.

U saopštenju piše da NBS očekuje da tužilaštvo što pre okonča istragu o iznošenju novca na Kipar i da o tome obavesti javnost, kako bi, za ono što je činjeno u Miloševićevo vreme, prestalo "prozivanje" institucija i ljudi zaposlenih u Narodnoj banci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.