NBS: Kupujte obveznice, štedite u dinarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Kupujte obveznice, štedite u dinarima

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da njene analize pokazuju da je u kratkom roku za građane isplativija štednja u bankama, ali i da raste isplativost ulaganja u dinarske i devizne državne hartije od vrednosti sa dužom ročnošću.

Stanovništvo, kako je podsetila NBS, svoja slobodna novčana sredstva može ulagati, pored štednje u bankama, kao tradicionalno najzastupljenijeg vida finansijskog ulaganja, i u dužničke hartije od vrednosti od kojih su državne HoV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najsigurniji vid ulaganja.

Na raspolaganju su državne HoV koje se prodaju na aukcijama i obveznice stare devizne štednje kojima se trguje na berzi.

Građani mogu da ulažu i u municipalne obveznice koje emituju lokalne vlasti, u korporativne obveznice i investicione fondove, mada ovi oblici ulaganja nisu mnogo zastupljeni na još nedovoljno razvijenom tržištu kapitala u Srbiji, pokazuje analiza NBS o investicionim alternativama stanovništva.

Jedine municipalne obveznice kojima se trenutno može trgovati na Beogradskoj berzi su obveznice grada Šapca, od januara 2015, ali do sada nije bilo trgovanja tim hartijama.

NBS je navela da je i dalje iznos ulaganja stanovništva u državne HoV zanemarljivo mali u odnosu na štednju koja trenutno iznosi 37 milijardi dinara u domaćoj valuti i 8,6 milijardi evra devizne štednje.

U vlasništvu stanovništva je oko 22 miliona dinara ili tek 0,004 odsto ukupnog portfelja državnih HoV u dinarima i oko 19 miliona evra odnosno 0,87 odsto portfelja državnih HoV u evrima.

NBS je podsetila da se na kamatu na deviznu štednju plaća porez, a da ulaganje u državne HoV i municipalne obveznice ne podleže oporezivanju, ali se na uloženi iznos u HoV plaćaju različite vrste provizija - brokerska, bankarska, provizija Centralnog registra i provizija Beogradske berze, ukoliko se HoV trguje na berzi.

Ulaganje u HoV podrazumeva i jednokratne troškove otvaranja vlasničkog računa HoV i namenskog računa u banci. U proseku ukupan iznos tih provizija je oko 1,4 odsto na uloženi novac, navodi se u saopštenju NBS.

Pogodnosti dinarske štednje

Narodna banka Srbije saopštila je danas da su analize o isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju pokazale da je dinarska štednja dugoročno isplativija.

Pored štednje u bankama, kao tradicionalno najzastupljenijeg vida finansijskog ulaganja, stanovništvo svoja slobodna novčana sredstva može uložiti i u dužničke hartije od vrednosti od kojih su državne hartije od vrednosti Republike Srbije najsigurniji vid ulaganja, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, na raspolaganju su državne hartije od vrednosti, koje se prodaju na aukcijama, i obveznice stare devizne štednje, kojima se trguje na berzi.

Građani Srbije takođe mogu da ulažu i u municipalne obveznice koje emituju lokalne vlasti, u korporativne obveznice i investicione fondove, mada ovi oblici ulaganja nisu mnogo zastupljeni na našem još nedovoljno razvijenom tržištu kapitala, navodi NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogodnosti dinarske štednje

Izvor: Akter, 08.Apr.2015

Narodna banka Srbije saopštila je danas da su analize o isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju pokazale da je dinarska štednja dugoročno isplativija..Pored štednje u bankama, kao tradicionalno najzastupljenijeg vida finansijskog ulaganja, stanovništvo svoja slobodna novčana sredstva...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.