Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO želi Srbiju u svom članstvu

Brisel -- NATO na Kosovu ima 16.000 vojnika i ostaće tamo još dugo, izjavila Barbora Maronkov iz diplomatskog odeljenja NATO u Briselu.

"U ovom trenutku situcija na Kosovu nije onakva kakvu smo očekivali i zato ćemo ostati dokle god bude trebalo sa snagama koje će obezbediti mir", rekla je ona u intervjuu koji objavljuje Dnevnik.

Na pitanje kako se u Briselu ocenjuju pregovori između srpske i albanske strane, Maronkova je kazala da NATO nije uključen u njih i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zapadni vojni savez nema uticaja na njih. "Čekamo odluku, pa ćemo videti šta treba preduzeti", rekla je ona.

Maronkova je kazala i da je Brisel razočaran zbog negativnog odnosa srpske javnosti prema eventualnom članstvu Srbije u NATO te da bi NATO voleo da ona postane njegov član, jer je Srbija ključni faktor za stabilnost i bezbednost na zapadnom Balkanu.

Govoreći o predstojećem samitu NATO, idućeg aprila u Bukureštu, na kome bi Hrvatska, Albanija i Makedonija trebalo da budu primljene u punopravno članstvo alijanse, Maronkova je naglasila da to "još nije konačna odluka".

"U ovom trenutku je neizvestan prijem Hrvatske u kojoj je samo 32 posto građana za pristupanje Zagreba zapadnom vojnom savezu", rekla je Maronkova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.