Izvor: B92, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO saglasan da EU preuzme misije na Balkanu

Brisel -- Evropska unija će, uz potpuni dogovor s NATO, postepeno preuzeti i policijske i vojne međunarodne misije na Balkanu. To će upotpuniti ključnu ulogu koju evropska petnaestorica ubuduće nameravaju da na političkom, ekonomskom i bezbednosnom planu odigraju u Jugoistočnoj Evropi i uključivanju balkanskih zemalja u EU. U tom cilju će se, rekli su izvori EU i NATO agenciji Beta u Briselu, u četvrtak u Atini visoki predstavnik EU Havijer Solana i generalni sekretar NATO Džordž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Robertson, sastati sa Kostasom Simitisom, premijerom Grčke, predsedavajućeg EU, i šefom diplomatije Jorgosom Papandreuom, da bi razmotrili mogućnost da "snage za brzo reagovanje EU" već možda u martu preuzmu od NATO vojnu misiju u Makedoniji. Preispitivanje te NATO misije biće obavljeno polovinom februara, a za mogući dolazak snaga EU je nužna i saglasnost vlasti u Skoplju, gde ovih dana putuju i Solana i Papandreu.

Ova važna analiza, u okviru razmatranja opštih pravaca spoljne i bezbednosne politike EU pod grčkim predsedništvom, obuhvatiće i analizu delovanja međunarodnih civilnih i vojnih misija na Balkanu i to kako one utiču na opšte političko-bezbednosne prilike u tom području. Lideri EU su pre mesec dana, na samitu u Kopenhagenu, istakli rešenost da "što pre", uz konsultacije s NATO, preuzmu vojnu operaciju u Makedoniji, kao i "želju da predvode i nastave operaciju SFOR-a u Bosni". Jedan visoki zvaničnik Atlantskog saveza je u Briselu Beti rekao da će mogućnost da Evropska unija stane na čelo vojne misije u Bosni, "jasnije moći da se sagleda" krajem ove godine, kad će ministri odbrane i inostranih poslova NATO obaviti redovnu polugodišnju analizu delovanja Sfora. Funkcioneri u sedištu Atlantskog saveza su potvrdili da se ozbiljno razmišlja o prenošenju svih bezbednosnih zadataka i misija očuvanja mira na policijsko-vojne snage Evropske unije, budući da evropska petnaestorica, uz saglasnost i dogovor s Vašingtonom, preuzimaju potpunu političku, ekonomsku i bezbednosnu odgovornost za Balkan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.