Izvor: B92, 17.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO pojačava snage za vreme izbora

Brisel -- Jap de Hop Shefer izjavio je da će Kfor povećati snage na Kosovu na oko 20.000 vojnika u za vreme izbora u oktobru.

Generalni sekretar NATO-a založio se za izlazak kosovskih Srba na te izbore. Shefer je to rekao posle razgovora u Briselu sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom, naglasivši da je "Kfor na Kosovu i da će biti tamo" u vrlo presudnom razdoblju izbora i potonjeg trenutka procene, polovinom iduće godine, ispunjenja demokratskih standarda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Generalni sekretar NATO-a pružio je "punu podršku" Jesen-Petersenu u njegovom, kako je rekao, "zadatku punom izazova". Šef UNMIK-a je novinarima rekao da je "bezbednost temelj svega što se sad čini i što će se činiti u idućih šest do devet meseci".On je podvukao da je "od presudne važnosti da izbori budu pošteni, slobodni i mirni, i da kosovski Srbi treba da učestvuju na njima, jer oni treba da budu deo dijaloga o budućem razvoju Kosova".

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je danas, posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Japom de Hopom Sheferom, da je do sada uhapšeno 270 lica umešanih u martovsko nasilje nad Srbima na Kosovu. Jesen-Petersen je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da su među uhapšenima i 54 osobe "sa činom ili položajem", koje su osumnjičene da su bile kolovođe nasilja. "Optužnice su već podignute protiv njih 17, prema tome, pravosudni postupak je u toku i biće nastavljen", stavio je do znanja Jesen-Petersen.

Jesen-Petersen je saopštio da se radi i na oko 200 slučajeva vezanih za manje incidente, dodajući da je "važno da su na njima angažovane lokalne sudske vlasti i da je više od 100 takvih optuženih već osuđeno na zatvorske kazne, dok su drugi procesi u toku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.