Izvor: B92, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO kao linija podele vlade?

Beograd -- DSS se zalaže za to da se zbog rešavanja statusa Kosova odloži održavanje i predsedničkih i lokalnih izbora, koji slede po ustavu.

Ova stranka nastavila je da traži da se u skupštini usvoji odluka o tome da Srbija ne ulazi u NATO. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji u sredu treba da potpiše pristupanje Srbije Partnerstvu za mir, medjutim kaže da upravo zbog Kosova sa NATO-om treba održavati dobre odnose. Uprkos suprotstavljenim izjavama, u vladajućoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koaliciji tvrde da ovo neće uticati na opstanak Vlade.

Ti izbori treba da se u skladu s Ustavnim zakonom održe do kraja godine. DSS je nastavio da traži i da se u skupštini usvoji odluka o tome da Srbija ne ulazi u NATO.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji u sredu treba da potpiše pristupanje Partnerstvu za mir, međutim kaže da upravo zbog Kosova sa NATO-om treba održavati dobre odnose.

U stranci premijera Srbije predlažu da ukoliko kosovski Albanci, uz podršku SAD-a, jednostrano proglase nezavisnost, skupština takvu odluku proglasi ništavom i donese odluku da Srbija ne može biti član NATO-a.

"Smatramo da ne sme nikako da nam se desi da nas iznenadi nešto što će u decembru možda da se dogodi. Drugo što želimo da postignemo, jeste da bismo mogli da ostvarimo jednu određenu vrstu preventivnog delovanja na SAD i one članice NATO pakta koje bi se eventualno usudile da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije", kaže portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević.

S druge strane, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić kaže da je Srbiji, ukoliko želi pobedu na diplomatskom planu u vezi sa budućim statusom Kosova, potrebna podrška svih ključnih međunarodnih faktora.

"Nama će za evropsku integraciju, a i za postizanje budućeg statusa Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije, odnosno na način koji neće narušiti teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, biti apsloutno neophodna podrška zemalja NATO-a", kaže on.

"I mislim da bi bilo u direktnom interesu Srbije da se na najbolji mogući način, u diplomatskom smislu, odnosi prema svima čiji će glas imati presudni značaj u određivanju budućeg statusa", kaže Jeremić.

U DSS-u objašnjavaju da su o svojim predlozima počeli da razgovaraju sa koalicionim partnerima i da će uskoro početi i debatu sa ostalim političkim činiocima i javnošću.

Do sada su, međutim, ideju DSS-a da Srbija ne ulazi u NATO podržali samo radikali i SPS, dok su G17 plusi i DS naveli da o tome odlučuju građani na referendumu. Ipak, u DSS-u smatraju da razlike u stavovima o ulasku u NATO neće uticati na slogu u vladajućoj koaliciji:

"Ono što je bio ekspoze predsednika vlade, što je politika ove vlade za koju je glasalo 133 narodna poslanika to su bile evropske integracije da, ali o evroatlantskim nije bilo ni pomena", kaže Ristivojević.

"Dakle, pošto one nisu ni bile okosnica političkog dogovora, prirodno je da one ne mogu da budu ni razlog zbog kojeg bi takav politički dogovr bio opovrgnut", kaže Ristivojević.

Podsetimo, predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić u subotu je izjavio da ta stranka nikada neće odustati od evropskih integracija i da svi oni koji hoće novu izolaciju i sukobe sa Evropskom unijom i NATO-om dugoročno rade na osiromašenju stanovništva Srbije.

Inicijativi DSS-a se na neki način usprotivila i članica vladajuće koalicije, G17 plus, čiji je portparol Nikola Papak izjavio da o ulasku Srbije u NATO odlučuju građani na referendumu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u Utisku nedelje na TV B92 da je logično što mnogo više građana trenutno želi članstvo Srbije u Evropskoj uniji nego u NATO-u.

"Vlada Srbije je u svojih prvih 100 dana usvojila dokument o našem članstvu u Partnerstvu za mir, u okviru NATO-a, a ministar inostranih poslova Srbije će ga predstaviti u Briselu 5. septembra", kaže Đelić.

"U vezi sa ulaskom naše zemlje u NATO, zbog onoga što se desilo 1999. i vezi s tim kako se ta alijansa odnosi prema celovitosti naše teritorije, moram da kažem da nijedan naš poitičar ne može odlučiti o ulasku u NATO, već o tome treba pitati građane i naravno da će o tako krupnom pitanju biti potreban referendum", kaže Đelić.

Opozicione partije, radikali i socijalisti, još jednom su potvrdili da su protiv ulaska Srbije u NATO. Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić kaže da Srbija nema šta da traži u NATO-u.

"Najpre, to je organizacija koja je bombardovala Srbiju, koja je razarala Srbiju, koja je izvršila agresiju na Srbiju. Istovremeno, NATO bi samo doprineo većim ekonomskim problemima Srbije. Nijedan razlog nemamo da ulazimo u NATO", kaže on.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da Srbija treba da pripremi jasan spisak mera i načina na koji će da reaguje u slučaju jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. "U svakom slučaju, bitno je da naša država unapred zna šta će preduzeti, a ne da 10. ili 11. decembra o tome razgovara", rekao je on.

Komentator lista Politika Boško Jakšić navodi da se, kratkoročno posmatrano, od te pretnje naivno očekuje da popravi pregovaračku poziciju Beograda. "Dugoročno, to može ukazati na promenu spoljnopolitičke pozicije Beograda, na odustajanje od NATO-a kao važnog dela evroatlantskih integracija i cementiranje nove lojalnosti Rusiji", smatra on.

"Stiče se utisak da patriotskim snagama u Srbiji tema Kosova ne služi samo za unutrašnju upotrebu, već i kao spoljnopolitička orijentacija. Ako grešim, čekmu onda ishtrene reakcije koje se mogu pokazati kao obavezujuće, nesmotrene i neozbiljne", kaže Jakšić.

Tadić: Državni interesi iznad stranačkih

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas sve stranke u Srbiji, "kako one na vlasti, tako i one u opoziciji" da državni interes stave iznad stranačkih interesa, saopštila je Tadićeva pres služba.

"U ovom trenutku državni pregovarački tim vodi teške i delikatne pregovore o budućem statusu Kosova na temeljima jedinstvene državne platforme potvrđene u Skupštini Srbije. Zato pozivam sve stranke na uzdržanost i na državotvorno ponašanje koje neće otežavati i slabiti poziciju Srbije u pregovorima", piše u saopštenju.

Tadić je istakao da je "do sada snaga Srbije bila u jedinstvenoj i dobro osmišljenoj državnoj strategiji".

"Zato upozoravam političke partije da je u ovom trenutku veoma štetno da predlažu defetističke odluke kojima se prejudicira nepovoljan ishod pregovora i da stranačke promocije ostave za neka druga vremena", dodao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.