Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO kancelarija u Beogradu

Beograd -- Predstavnici Vlade i NATO-a otvorili su u Beogradu Kancelariju za vezu NATO i Srbije, na čelu sa francuskim generalom Janikom Aseom.

Zamenik generalnog sekretara NATO Alesandro Minuto-Rico rekao je da se otvaranjem kancelatije Srbija opredelila za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. "Ovo partnersvo otvara nove mogućnosti za poboljšanje saradnje i Srbiji daje mogućnost da doprinese miru i srabilnosti u svetu - možda i u sklopu operacija koje predvodi NATO", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Rico.

Komandant Južnog krila NATO-a američki general Hari Urlih ocenio je da je otvaranje kancelarije istorijski trenutak, i izrazio zahvalnost zbog toga što je Francuska za njenog šefa, kako je rekao, poslala svog najboljeg i najsposobnijeg čoveka.

Šef kancelarije general Ase je rekao da će kancelarija održavati vezu u sprovođenju sporazuma o tranzitu snaga NATO kroz Srbiju i u svim stvarima vezanim za reformu odbrane.

Pošto je KFOR jedini bezbednosni garant na Kosovu i Metohiji - rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Stanković, u interesu je Srbije da omogući prelazak snaga NATO preko svoje teritorije, a time i što efikasniju zaštitu Srba na Kosovu.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković izrazio je uverenje da će partnerstvo vojske Srbije i NATO biti uzorno i od obostranog interesa.

"Srpska vojska koju stvaramo, vojska je i diskontinuireta i kontinuiteta. Diskontinuiteta sa komunističkom ideologijom i doktrinom, kao i sa vojskom kojom je komandovao Slobodan Milošević. Ona je vojska kontinuiteta sa slavnom i pobedničkom srpskom vojskom Kraljevine Srbije", istakao je Drašković.

Kancelarija za vezu NATO i Srbije nalazi se u zgradi Ministarstva odbrane.

Hop Shefer: Početak intenzivnije saradnje

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izrazio je očekivanje da će prijem u Srbije u Partnerstvo za mir i otvaranje kancelarije NATO u Beogradu biti "dobar početak intenzivnije saradnje".

"Time se otvara jedna radionica koja pruža razne mogućnosti i sada je na Srbiji da pripremi 'dokument prezentacije' i da vidimo kako će Vlada Srbije formulisati svoj predlog za učešće u Partnerstvu za mir", izjavio je Shefer za RTS.

Vojna kancelarija je, kako je podsetio, posledica tranzitnog sporazuma potpisanog u julu ove godine i tiče se tiče se vojne i operativne saradnje sa snagama NATO-a u regionu.

Radić: Logično nakon pristupanja

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za B92 da je otvaranje kancelarije logičan korak nakon pristupanja Srbije Partnerstvu za mir.

"Za početak, treba napraviti kvalitetnu komunikaciju, sa jedne strane će postojati kancelarija NATO-a u Beogradu, a sa druge, predstavnici Vojske Srbije će se pojaviti u Briselu na mestima gde se donose sve važne odluke za okupljene u Partnerstvu za mir", kaže Radić.

Jedno od pitanja koje u Srbiji podiže strasti jeste i tranzit trupa NATO-a kroz Srbiju, za šta je, inače, sporazum potpisan pre nekoliko meseci.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Bratislav Đorđević najavio je da se prvi tranzit trupa NATO-a kroz Srbiju očekuje za mesec dana. Reč je o tranzitu za potrebe snabdevanja jedinica u operacijima NATO-a na Kosovu i BiH.

Aleksandar Radić kaže da bi prolazak snaga NATO-a bio ostvaren i bez otvaranja kancelarije u Beogradu.

Radić, na pitanje zašto se kancelarija nalazi baš u Birčaninovoj ulici, u zgradi Ministarstva odbrane, kaže da se u drugim zemljama isključivo polazi od praktičnih razloga, ne razmišlja se o o spoljašnjim simbolima, kao što je to kod nas sa srušenim zgradama u intervenciji NATO-a 1999. godine.

"Međutim, članstvo u Partnerstvu nije nametnuto, nego ga je Srbija zatražila. Očigledno da je napravljen potez koji simbolizuje postojanje namere da se potpuno iskreno sarađuje, i zbog toga je pruženo gostoprimstvo upravo u zgradi Ministarstva", rekao je Radić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.