NATO će reći Srbiji gde su bombe

Izvor: B92, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO će reći Srbiji gde su bombe"

Deo kasetne bombe

London -- NATO će saopštiti srpskim vlastima gde su bačene kasetne bombe tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, piše "Indipendent".

Lideri NATO će ove nedelje, posle osam godina prikrivanja informacija, konačno saopštiti srpskoj vladi gde je Severnoatlantska alijansa bacila na hiljade kasetnih bombi tokom bombardovanja Srbije 1999, piše danas londonski "Indipendent"."NATO sada ima sve potrebne podatke i namerava da ih saopšti Srbima sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje", izjavio je tom listu neimenovani portparol britanskog Forin ofisa.

Kako navodi "Independent", komandanti NATO su popustili pod pritiskom stranih vlada i lobija i sada će predati sve koordinate za više stotina položaja, dok se vlasti u Beogradu nada da će to doprineti pronalaženju više hiljada komada municije koji se još nalaze u nekim delovima Srbije.

Britanski ministri su ovog leta priznali da koordinate bombardovanja nisu predate Beogradu, uprkos zahtevima srpskih vlasti.

Poslanik konzervativne stranke lord Elton, vodeći aktivista za borbu protiv kasetnih bombi, kaže da su ministri sredinom maja potvrdili da su koordinate date NATO i da je Alijansa trebalo da ih preda Srbiji.

"To je osam godina opasnosti za decu. Zašto ne možemo da pošaljemo svoje koordinate direktno i da nateramo ostale da urade isto", upitao je lord Elton.

Veruje se da je iz aviona ratnih vazduhoplovstava Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Holandije bačeno više od 2.000 kasetnih bombi, sa 380.000 raspršenih delova, tokom tromesečne operacije NATO u proleće 1999.

NATO je posle opercije priznao da je najmanje pet odsto bombi promašilo metu, što znaci da se širom Srbije i Kosova još nalazi skoro 20.000 neeksplodiranih raspršenih delova kasetnih bombi.

Delovi kasetnih bombi su dizajnirani da eksplodiraju odmah ili da se rasprsnu i deponuju protivpešadijske uređaje na prostoru veličine nekoliko fudbalskih terena.

Na jednoj konferenciji početkom ove godine, moglo se čuti da je od 1999. od kasetne municije poginulo najmanje šestoro Srba, uključujući tri deteta, a ranjeno 12 ljudi, od kojih su šestoro deca.

"Indipendent" navodi tvrdnje srpskih zvaničnika da je kasetnim bombama "zagađena" površina od najviše 23 kvadratna kilometra u šest oblasti, dok su poljoprivredni radovi zabranjeni u nekoliko ruralnih oblasti.

Kritičari tvrde da je sada možda kasno za uklanjanje više hiljada komada stare i nestabilne municije, navodi "Indipendent", podsećajući da je zvanični London izdvojio 86.000 funti za opremu namenjenu srpskom Centru za uklanjanje mina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.