Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Napeto zbog ubistva dečaka

Brisel -- Sve članice NATO smatraju da se "veoma ozbiljno mora uzeti situacija na Kosovu" zbog ubistva srpskog dečaka u Gračanici.

Predstavnik Alijanse preneo je novinarima u četvrtak uveče, posle zasedanja Saveta NATO u Briselu, da je generalni sekretar NATO izvestio Savet Alijanse o toj "vrlo ozbiljnoj situaciji nastaloj posle tako osetljivog događaja" kakvo je bilo to ubistvo.

Zvaničnik NATO nije neposredno odgovorio na pitanje novinara da li ocena o "ozbiljnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciji" znači da postoje procene i strahovanje da bi se mogao ponoviti talas nasilja iz marta ove godine, kad su albanski ekstremisti napali Srbe i njihove kuće i druge objekte. Funkcioner u sedištu Atlantskog saveza je, međutim, naglasio da "nije mnogo vremena prošlo od nasilja 17. marta i otad nije bilo osetljivije promene u bezbednosnoj situaciji". "Otud su tamo svakako vrlo rovite bezbednosne prilike koje ne samo NATO članice, već i cela međunarodna zajednica mora smatrati ozbiljnom", predočio je izvor NATO. "Ključna odgovornost za stabilnost i bezbednost na Kosovu leži", prema njegovima rečima, "na narodu u pokrajini i političkim vođima koji moraju pokrenuti dijalog između Prištine i Beograda".

Predstavnik NATO je reako da međunarodna zajednica i Atlantski savez pomažu politički proces i sprovođenje standarda na Kosovu koje je utvrdila međunarodna zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.