NATO: Kritike iz Beograda nisu prioritet

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Kritike iz Beograda nisu prioritet

NATO ne pravi svoju državu i nema skrivene planove na Kosovu, već će podržati svako rešenje do kojeg se dođe tokom pregovora Beograda i Prištine, a koje Alijansa u potpunosti podržava, izjavila je juče u Briselu portparol NATO Karmen Romero upitana da prokomentariše optužbe DSS da NATO i SAD prave svoju državu na teritoriji Kosova i Metohije.

Romero je ocenila da je normalno da „postoje kritike jer je to deo retorike u vreme pregovora". Međutim, NATO „nema šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da doda na svoj stav".

- Pregovori su naš glavni prioritet i smatramo da bi bilo idealno kada bi strane postigle dogovor - naglasila je ona.

Pripreme za predstojeći sastanak Beograda i Prištine, 30. avgusta u Beču, u završnoj su fazi, bar kada je reč o posredničkoj trojci Kontakt grupe. Predstavnik EU Vofgang Išinger danas dolazi u Pirštinu gde će razgovarati sa prištinskom delegacijom. Pretpostavlja se da će Išinger obrazložiti tehničke detalje u vezi sa tokom sastanka. Iz Prištine je poručeno da je pregovaračka delegacija spremna za sastanak u Beču. Kako najavljuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, Priština će izneti stav da se o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati.

On je dodao da se u narednom periodu može razgovarati samo o praktičnim pitanjima. Lider opozicione partije Ora i član pregovaračkog tima Veton Suroi izrazio je uverenje da će Kosovo postići nezavisnost do kraja godine.

Vlasti u Beogradu najavile su da će tokom ove nedelje razmatrati sastav pregovaračkog tima.

Kako je pojašnjeno, razlog je što Beogradu nije saopšteno kako će pregovori izgledati, tako da se očekuju pojašnjenja o formi i sadržini sastanka, a potom će se odlučiti i ko putuje u Beč.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.