Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO, Kontakt-grupa i UN o Kosovu

Njujork -- O budućem statusu Kosova naredne sedmice će raspravljati ministri spoljnih poslova NATO, Kontakt-grupa i Savet bezbednosti.

Svi ovi sastanci održaće se u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Drašković.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO sastaće se u četvrtak 21. septembra. Na sastanku čiji su domaćini generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefica američke diplomatije Kondoliza Rajs, prema najavama iz Brisela, Kosovo i Balkan biće među važnim temama.

Istoga dana, ili dan ranije, trebalo bi da se održi i sastanak šestočlane Kontakt-grupe na ministarskom nivou. Šefovima diplomatija SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Rusije izveštaj o toku pregovora o budućem statusu Kosova i planovima za njihov nastavak treba da podnese specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Ahtisari takođe podneti izveštaj o toku i planu za nastavak pregovora, zakazana je za petak 22. septembar. Na toj sednici govoriće i predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić će o rešavanju budućeg statusa Kosova govoriti i dan ranije, 21. septembra, na zasedanju Generalne skupštine UN.

Prema informacijama koje je objavila agencija Rojters, Marti Ahtisari će u utorak zahtevati od ministara Kontakt-grupe da se promeni dosadašnji način pregovora, kao i da mu da zeleno svetlo da sam predloži rešenje za konačni status Kosova.

Izjavu njegovog najbližeg saradnika, ambasadora Albera Roana, da pregovori nemaju šanse za uspeh ako budu vođeni na način kao do sada, mnogi analitičari shvataju kao najavu Ahtisarijevog predloga.

Portparolka glavnog međunarodnog posrednika, Hua Đijang, potvrđuje da će Ahtisari izaći s predlogom za rešenje statusa, ali kad dođe pravi trenutak, a ne na sastanku u utorak: "Pregovori ne mogu da traju doveka. U situaciji kada imate dve strane koje iz runde u rundu stoje manje-više na svojim prvobitnim pozicijama, onda morate da se zapitate koja je poenta da imamo i dalje ovakve razgovore. No, mislim da nije pravilno reći da će Ahtisari tražiti od Kontakt-grupe pravo da on predloži konačno rešenje, on već ima to pravo. Kao izaslanik generalnog sekretara UN-a on ima mandat da predloži konačno rešenje u zavisnosti od situacije na terenu i od toka pregovora".

Na drugoj strani premijer Srbije Vojilav Koštunica još jednom je ponovio da će Kosovo ostati deo Srbije jer je ono, kako se izrazio, „srce i duša srpskog naroda". Koštunica je ovo izjavio tokom posete Svetoj Gori, uporedivši značaj manastira Hilandar i Kosova, za duhovni život srpskog naroda. Premijer je naglasio da se "Srbija drži pravde i zato polaže pravo na Kosovo ono biti otuđeno i niko ga ne može oteti' i dodao da će Srbija i njene vlasti očuvati Kosovo ne koristeći silu".

Priština: Pregovori praktično završeni

U prištinskim političkim krugovima ocenjuje se da će se sledeće nedelje na međunarodnim skupovima posebno razmatrati neuspeh bečkih pregovora da pomiri barem neke stavove dva pregovaračka tima.

Očekuje se i pojačavanje pritisaka na Prištinu i Beograd ali i usvajanje privih kontura paketa koji bi trebalo da sadrži međunarodnu ponudu za rešenje kosovskog statusa.

Zadnji bečki susret dve strane posvećen decentralizaciji protekao je kao i svi raniji sastanci, ne samo bez rezultata, već i bez bilo kakvog optimizma u vezi s mogućnošću kompromisa između Prištine i Beograda o reformi lokalne uprave na Kosovu. I pre ovog susreta, najviši kosovski zvaničnici, kao predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, izneli su uverenje da se radi o zadnjoj rundi pregovora o ovom pitanju. To su potvrdili i prištinski pregovarači nakon jučerašnjeg povratka iz Beča. U Prištini vlada uverenje da su bečki pregovori pokazali da su zajednički jezik i kompromis dve strane nemogući i da međunarodni faktori treba da preuzmu ulogu arbitra koji treba da preuzmu ulogu arbitra koji će preseći Gordijev čvor zapleten prethodnih sedam meseci u Beču.

U vezi s tim, potpredsednik kosovske vlade Ljutfi Haziri danas je izjavio da se može smatrati da su bečki pregovori okončani i da sada nastupa faza kada međunarodna zajednica treba da uobliči predlog za finalni status Kosova.

"Kosovska strana je ponudila sve potrebne argumente u vezi sa decentralizacijom i ostalim pitanjima koja su bila na dnevnom redu pregovora u Beču", kazao je Haziri, dodajući da je veoma važno što je zabeležen proces u približavanju stavova između kosovske strane i kancelarije specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.