NAŠE AMBASADE PREDVODE STRANCI!

Izvor: Kurir, 31.Jan.2012, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAŠE AMBASADE PREDVODE STRANCI!

BEOGRAD - Dara prevršila meru! Ambasador Zoran V. Popović, predsednik Sindikata diplomata u MSP, u pismu koje je upućeno parlamentu tvrdi da je došlo do „dramatičnog narušavanja profesionalnog karaktera i efikasnosti diplomatske službe“.

BEOGRAD - Dara prevršila meru!

Ambasador Zoran V. Popović, predsednik Sindikata diplomata u MSP, u pismu koje je upućeno parlamentu tvrdi da je došlo do „dramatičnog narušavanja profesionalnog karaktera >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i efikasnosti diplomatske službe“.

„Umesto jačanja profesionalnog karaktera službe kao osnovnog kriterijuma izbora kadrova, presudni su partijska podobnost, grupni i lični interesi, uticaji i veze, partokratija, odnosno diskriminacija“, tvrdi Popović, i dodaje da od ukupno blizu 70 šefova ambasada i misija Srbije nekarijerni ambasadori čine blizu 55 odsto.

U pismu se navode i najdrastičniji primeri - da se na čelo diplomatskih misija i na mesta ambasadora ili konzula postavljaju ljudi koji imaju i državljanstvo drugih zemalja! Takav je slučaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Australiji, na čijem čelu se nalazi državljanin Velike Britanije. U srpskoj ambasadi u Izraelu naše interese zastupa državljanin SAD. U Americi se na čelu ambasade nalazi državljanin SAD! Slično stanje je i u Generalnom konzulatu u Čikagu, na čijem čelu se takođe nalazi američki državljanin, dok konzulat u Torontu vodi čovek koji ima kanadsko državljanstvo. A odnedavno i našu misiju pri OSCE u Beču, tvrdi se u pismu sindikalaca, vodi državljanin Nemačke.

MSP: Sve je po zakonu

U MSP tvrde da su sva imenovanja izvršena u skladu sa zakonom i propisima.

- Pismo sadrži veliki broj netačnosti, a i odnosi se isključivo na određena kadrovska rešenja. Predstavnici sindikata imaju primedbe na imenovanja uglednih profesora ili književnika za ambasadore i navode ih kao flagrantno kršenje „diplomatske prakse“. Predstavnici sindikata, ni u ovom pismu, ni u susretima s ministrom i rukovodstvom ministarstva, nikada se nisu „požalili“ na uslove za rad, već isključivo na postavljenja na diplomatske funkcije, što je inače ingerencija predsednika države i Vlade - naglašavaju u MSP i dodaju da ne žele dalje da komentarišu navode pisma.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.