N. Pazar: Odloženo iseljenje FIS-a

Izvor: B92, Tanjug, 28.Okt.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N. Pazar: Odloženo iseljenje FIS-a

Novi Pazar -- Pristalice IZuS Muamera Zukorlića razišle se ispred Fakulteta za islamske studije, jer sudski izvršitelji nisu došli da uruče rešenje o iseljenju Fakulteta.

Za danas je bilo zakazano iseljenje iz zgrade u centru grada na koju pravo polaže jedno tamošnje privatno preduzeće.

Viši sud u Novom Pazaru je, posle petogodišnjeg procesa, Fakultetu naložio da se iseli sa sadašnje lokacije.

Islamska zajednica je saopštila da ne prihvata presudu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez obzira na pravosnažnost jer je to imovina zadužbine i najavila da će zgradu braniti ako treba i silom.

Nekoliko stotina vernika došlo je na poziv Muamera Zukorlića kako bi odbranili vakufsku imovinu.

Muftija je poručio okupljenima da su oni spremni da do kraja brane sva tri stuba bosanskog indentiteta u Sandžaku, Islamsku zajednicu u Srbiji i njenu vakufsku imovinu, internacionalni univezitet i Bosansko nacionalo vijeće.

On je optužio ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića da je izvršio pritisak na novopazarski sud da pošalje izvršitelje radi iseljenja Fakulteta.

Obraćajući se okupljenima ispred ovog fakultreta, Zukorlić je dodao i da je Ljajić preko svog saradnika Kasima Zoranića zakazao konferenciju za novinare Uniproma, koji je dobio spor sa mešihatom.

Sve to je, prema njegovim rečima, deo Ljajićevog "programa osvete" zbog pobede Bošnjačke kulturne zajednice na junskim izborima za Bošnjačko nacionalno veće.

Muftija Zukorlić je takođe izjavio i da je pozitivan pomak to što policija nije bila prisutna i rekao da će to naići na pozitivnu rekaciju islamskih vernika.

Za danas u 10 sati bilo je zakazano iseljenje Fakulteta za Islamske studije. Trebalo je da sudski izvršitelji uruče presudu o iseljenju iz zgrade od oko 400 kvadrata koja pripada jednoj privatnoj firmi.

Iz uprave novopazarske policije ranije je rečeno da policija neće intervenisati.

Podsetimo, pre nekoliko meseci gradske vlasti i Islamska zajenica u Srbiji bile su u sukobu zbog izgradnje obdaništa u naselju Hadžet. Dok su predstavnici lokalne samouprave tvrdili da se gradi na parceli koja je u njenom vlasništvu, Islamska zajendnica je zastupala stav da se radi o vakufskom zemljištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.