Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafi Preševo, Draškoviću Medveđa

Bujanovac, Prečevo, Medveđa -- Ragmi Mustafa izabran za predsednika SO Preševo, a Slobodan Drašković pobedio u Medveđi, pokazuju nezvanični rezultati.

Kandidat Demokratske partije Albanaca novi predsednik opštine Preševo, u Bujanovcu odlučuje drugi krug. Ubedljivom pobedom kandidata Demokratske partije Albanaca u Preševu je rešeno pitanje predsednika opštine. Novi predsednik opštine je Ragmi Mustafa, predsednik DPA, koji je ubedljivo pobedio Skendera Destanija iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske unije Doline osvojivši nešto više od 62 odsto glasova.

U Bujanovcu je rešeno pitanje sastava lokalnog parlamenta. Partija za demokratsko delovanje osvojila je 28,2 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 27, Pokret za demokratski progres 19,7 i srpska koalicija Složno za Bujanovac. Ulazak u drugi krug izborili su kandidati za predsednika opštine iz redova Partije ta demokratsko delovanje i Srpske radikalne stranke Nagip Arifi i Svetislav Stojmenović, osvojivši 35 odnosno 31,5 odsto glasova. Treći je bio Jonuz Musljiu iz Pokreta za demokratski progres, koji je osvojio 22,1 odsto, a četvrti Slobodan Jovanović, kandidat devetočlane koalicije Složno za Bujanovac, za kog je glasalo 11 odsto glasača.

Gornja Jablanica pobedila u Medveđi

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije u Medveđi, već u prvom krugu minimalnom razlikom pobedio je predsednik opštine Slobodan Drašković. Grupa građana Gornja Jablanica, na čelu s Draškovićem, osvojila je najviše glasova za odbornike u lokalnom parlamentu. Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije u Medveđi, Drašković je kao kandidat grupe građana Gornja Jablanica osvojio 50,01 odsto glasova izašlih birača. Drugi je kandidat Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije Milorad Babić, sa osvojenih 15,97 odsto, a treći kandidat G17 plus Nebojša Arsić, 14,41 odsto.

Predsednica Komisije Snežana Radojević kaže da je, ako ne bude prigovora i ponavljanja glasanja, Drašković tim rezultatom pobednik već u prvom krugu. Stranke i koalicije prigovore mogu da ulože do večeras u 20.00.

Takođe prema preliminarnim rezultatima, najveći broj glasova za odbornike u lokalnom parlamentu osvojila je grupa građana Gornja Jablanica, 32,32 odsto, a slede albanska Partija za demokratsko delovanje, 9,09, Srpski pokret obnove, 8,66, G17 plus, 8,64 i DSS-Nova Srbija, 8,56 odsto. Radikali i SPS osvojili su po šest odsto glasova.

Na izborima u Medveđi glasalo je 55,03 odsto od 9.760 upisanih birača.

Predstavnici stranaka i kolacija nisu bili voljni da komentarišu rezultate izbora. U Medveđi dan posle izbora nije bilo nijednog političara iz Beograda.

Misija OEBS pozdravila miran tok izbora u južnoj Srbiji

Misija OEBS u Srbiji i Crnoj Gori pozdravila je danas miran tok lokalnih izbora u južnoj Srbiji u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Misija OEBS je saopštila da su njihovi predstavnici kao i predstavnici drugih međunarodnih činilaca posetili juče biračka mesta u tri multietničke opštine i izvestili da su bili "impresionirani generalno mirnom i kooperativnom atmosferom" koja je bila prisutna tokom izbora.

Kako se navodi, iako su primećene male neregularnosti, uglavnom po pitanju netačnih biračkih spiskova i neadekvatne obuke članova biračkih odbora, izbori su pokazali da je napravljen osetan napredak u odnosu na one koji su održani 2002. godine.

Novi Bečej: Uspeh LDP-a

Na vanrednim lokalnim izborima za predsednika opštine Novi Bečej u drugi krug ušli su kandidat Srpske radikalne stranke Saša Maksimović, koji je osvojio 24 odsto glasova, i Liberalno-demokratske partije Miša Vrebalov, za kog je glasalo 20 odsto građana koji su izašli na biračka mesta. Kandidat Demokratske stranke Srbije Radoslav Čokić osvojio je 16 odsto glasova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.