Musliju sa Haljimijem

Izvor: B92, 24.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musliju sa Haljimijem

Jonez Musliju (FoNet, arhiva)

Preševo -- Partija demokratskog progresa Jonuza Muslijua priključila se tročlanoj koaliciji Albanaca Preševske doline.

Koaliciju Albanaca Preševske doline ranije su formirali Partija za demokratsko delovanje, Demokratska unija Albanaca dr Meidija Zaćirija i Grupa građana iz Preševa. Lider Partije demokratskog delovanja Riza Haljimi je rekao i da se prikupljanje 10.000 potpisa građana neophodnih za predavanje liste, uz sve probleme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privodi kraju i da će,najverovatnije, sutra u poslepodnevnim satima i taj deo posla biti okončan.

Rok za predaju izbornih lista RIK-u ističe sutra u ponoć.

Nevladine organizacije Centar za kulturnu dekontaminaciju i Građanske inicijative sakupljaju od juče u Beogradu potpise građana kojima bi albanskim strankama sa juga centralne Srbije omogućili učešće na parlamentarnim izborima.

Haljimi je Tanjugu ranije rekao da je u Preševu prikupljen maksimum od 5.000 potpisa, u Medveđi oko 220, od ukupno 400 birača, a očekuje se da će prikupljanje potpisa biti uspešno okončano i u Bujanovcu.

Odlukom Ustavnog suda Srbije, partije manjina obavezne su da, uz izbornu listu, dostave 10.000 overenih potpisa građana, kako to predviđa Zakon o izboru narodnih poslanika.

Za prošlogodišnje parlamentarne izbore Repulička izborna komisija donela je odluku da je manjinskim strankama za učešće na izborima dovoljno 3.000 potpisa, ali je takvo rešenje suspendovano odlukom Ustavnog suda.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u koaliciji pod istim nazivom nastupili su Partija demokratskog delovanja i Demokratska unija doline Skendera Destanija, a Haljimi je bio jedini poslanik u Skupštini Srbije.

Demokratska partija Albanaca Ragmi Mustafe od početka je zauzela stav o neučestvovanju na parlamentarnim izborima zbog toga, jer, kako je saopšteno, za to nisu stvoreni svi neophodni uslovi.

Prošle sedmice na raskid koalicije odlučio se Destani, koji je Tanjugu rekao da Demokratska unija doline nije zadovoljna Haljimijevim zastupanjem u parlamentu, kao ni načinom na koji su interno raspodeljivana sredstva iz budžeta namenjena njenom radu.

Učešće Albanaca sa juga centralne Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima podržali su ambasadori SAD u Beogradu Kamerun Manter i Francuske Žan Fransoa Teral, albanski premijer Salji Beriša i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.