Muškarcima u Iranu dozvoljeno porodiljsko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarcima u Iranu dozvoljeno "porodiljsko"

Iranski parlament, u želji da unapredi nacionalnu demografiju, usvojio je novi zakon koji dozvoljava mladim očevima da idu na "porodiljsko bolovanje".

Novi zakon koji su usvojili iranski parlamentarci dozvoljava iranskim muškarcima dve nedelje odsustva sa posla zbog rođenja deteta, bez obzira na to da li rade u državnim ili privatnim firmama.

Za ovu inicijativu glasalo je 136 poslanika, dok je 36 bilo protiv, a dva uzdržana.

Očekuje se da će zakon, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predložen na osnovu preporuke iranskog vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneja, unaprediti stopu nataliteta u zemlji, smanjiti prepreke za sklapanje brakova i sniziti starosnu granicu stupanja u brak i stvoriti finansijski podsticaj za majke tokom trudnoće i posle porođaja.

Iranski parlament takođe je usvojio i zakon koji snižava granicu za odlazak žena u penziju, pa one sada moraju da imaju svega 20 godina radnog staža kako bi stekle pravo na beneficije, bez obzira na to koliko imaju godina u trenutku penzionisanja.

Jedan od iranskih poslanika rekao je će nova inicijativa omogućiti mladim majkama da više vremena posvete podizanju dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.